MARATONSKI DIJALOG: Nakon 12 sati završeni sastanci u Ohridu (FOTO)

Novosti online

18. 03. 2023. u 09:19 >> 22:14

NOVA runda dijaloga na najvišem političkom nivou održava se danas u Ohridu, gde je glavna tema evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. U njoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, šef evropske diplomatije Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

МАРАТОНСКИ ДИЈАЛОГ: Након 12 сати завршени састанци у Охриду (ФОТО)

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić je rekao da nije u pitanju nikakav sudbonosni dan, kao i da ne planira ništa da potpiše. On je dodao i da ne odstupa od ranije izrečenog stava - da neće biti priznanja tzv. Kosova, kao i da Srbija neće dopustiti članstvo Prištine u UN.

Očekuje se obraćanje Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima Srbije nakon sastanaka koji su održani u Ohridu.

Završen trilateralni sastanak

Portparol EU Peter Stano objavio je na Tviteru da je trilateralni sastanak završen i da se očekuje obraćanje Borelja.

Razgovori ušli u jedanaesti sat

Sastanak sa evropskim predstavnicima ušao je u deseti sat. Nakon pregovora očekuje se obraćanje predsednika Vučića.

Razgovori ušli u deseti sat

Sastanak sa evropskim predstavnicima ušao je u jedanaesti sat. Nakon pregovora očekuje se obraćanje predsednika Vučića.

ESKOBAR: Fokus nije na potpisivanju

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je danas u Ohridu da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma - rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, a prenosi Tanjug.

Nastavljen trilateralni sastanak

Prvi deo trilateralnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima, šefom EU diplomatije Đuzepom Boreljom i predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, završen je posle nešto više od sat vremena. Posle pauze, razgovori su nastavljeni, prenosi kosovo-online.

Počeo trilateralni sastanak

U Ohridu je počeo trilateralni sastanak Borelja, Vučića i Kurtija.

Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem

U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prethodno se sa Boreljom i Lajčakom sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon sastanka Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, predviđen je trilateralni sastanak. U Ohridu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredništvo EU.

Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom

U Ohridu je počeo bilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Predviđeno je da se potom sa Boreljom i Lajčakom sastane premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, a nakon toga planiran je trilateralni sastanak.

Predsednik Vučić razgovarao sa Kovačevskim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

- Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga - piše na Instagram nalogu predsednika Srbije.

Borelj: Oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

- Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa - sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa - napisao je Borelj na Tviteru.

Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Oko 9:20 predsednik Vučić bi trebalo da stigne u Vilu Ohrid, gde će biti održan sastanak.

Prethodno će se Vučić sastati sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

U Ohridu je trenutno u toku sastanak Kovačevskog i predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (396)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)