BASTINO SOLIRANJE NARUŠILO JEDINSTVO: Pozivom da Srbija uvede sankcije Rusiji ministar privrede napravio presedan

S.S.R.

15. 03. 2023. u 12:33

STAV Srbije oko sukoba u Crnomorskom basenu je jasan - poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i međunarodno pravo, ali kao zemlja koja je prošla kroz sankcije smatramo da uvođenje ove mere Rusiji ni bilo kojoj državi nije u našem interesu, i njega neće promeniti usmaljeni ton iz Vlade koji je došao kroz lik ministra privrede Radeta Baste.

БАСТИНО СОЛИРАЊЕ НАРУШИЛО ЈЕДИНСТВО: Позивом да Србија уведе санкције Русији министар привреде направио преседан

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ovako sagovornik "Novosti" iz vrha vlasti vidi poslednju solo rolu funkcionera Jedinstvene Srbije koji je do stolice u kabinetu Ane Brnabić došao sa kvote SPS. No, ostaje da lebdi pitanje da li Basta sa pozicije člana tima iz Nemanjine 11, koji bi trebalo da se u potpunosti drži zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost donetih u februaru prošle godine, uz saglasnost predsednika Aleksandra Vučića, može da iznosi lični stav i u njemu preporučuje da Vlada uvede embargo Rusiji.

PESKOV: PRITISAK BEZ PRESEDANA

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se na mnoge zemlje sveta, a posebno na Srbiju, vrši pritisak bez presedana:

- Mi savršeno razumemo kakav se neviđeni, grub, protivzakonit, suprotan međunarodnom pravu pritisak vrši na mnoge zemlje, uključujući i Srbiju. Na Srbiju posebno. I veoma cenimo stav koji je Srbija zauzimala do sada, shvatamo da se uslovi menjaju, ali očekujemo da ćemo najproblematičnija pitanja rešavati u okviru našeg partnerskog poverljivog dijaloga sa srpskim prijateljima.  

Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović ističe, za "Novosti", da se Srbija jasno odredila u odnosu na rat, da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, a tako čuvamo i naš, i da stojimo na poziciji međunarodnog prava.

- Kao vojno neutralna zemlja ponudili smo i da pomognemo oko mirovnih pregovora. Srbija nije uvela sankcije Rusiji više od godinu dana i to u nemogućim uslovima, ali braneći stav da ni istok ni politički zapad ne mogu određivati našu poziciju. I te kako smo svesni da su sankcije prljav oblik hibridnog rata, da je to teška mera i da Srbije trpi posledice, ekonomske i političke, što je i Vučić rekao, ali smo spremni da plaćamo cenu braneći suverenističku poziciju. Bilo bi bolje i celishodnije da je Basta, govoreći o tako osetljivim pitanjima koja zadiru u niti spoljne politike, prvo izneo svoj stav pred druge ministre, premijerku i predsednika i onda izašao sa njim, ukoliko postoji saglasnost da se objavi.

Karanović dodaje da Basta ima pravo na svoje mišljenje, ali da kao ministar reprezentuje jednu organizacionu celinu Vlade i trebalo je da promisli pre nego je bilo šta rekao:

- Pitanje o kojem je govorio nije pitanje Ministarstva privrede, nego segment nacionalne politike koja je u nadležnosti Vlade i predsednika. Izjava ministra ima težinu, ne možete da je dajete tek tako u svoje ime.

 Ubrzo posle Bastine izjave od njega su se ogradili iz Jedinstvena Srbija, kao i koalicioni partneri iz SPS. Ipak, ministar se na "Instagramu" pohvalio da ima podršku socijaliste Aleksandra Antića, direktora "Koridora Srbije", ali je ubrzo stigao demanti.

- Iako nikad nisam reagovao na privatne objave na društvenim mrežama, ovom prilikom to moram da uradim jer je u pitanju ozbiljno državno pitanje sa kojim sam, bez moje volje doveden u vezu. Naime, ministar Basta je napisao na društvenim mrežama da mi se zahvaljuje na podršci povodom njegovog poziva Vladi (čiji je deo) da donese odluku o uvođenju sankcija Rusiji. Ne podržavam Bastu i to nije pitanje o kojem treba privatno i individualno da se izjašnjavamo na društvenim mrežama. Ovakve proizvoljne i nekoordinirane aktivnosti ministra Baste čine veliku štetu Srbiji i dovode državno rukovodstvo u još teži položaj - poručio je Antić.

DžUDISTA KOJI SE DIVI HILU

BASTA je završio Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici i radio kao policajac od 1998. do 2005. godine. Diplomirao je na Fakultetu fizičke kulture i bivši je džudista. Bio je i direktor "Beogradskih elektrana", a direktorsku poziciju imao je i u fudbalskom klubu Radnički iz Niša. Poznat je po izjavama da treba ukinuti Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, a čestitao je ambadasoru SAD Kristoferu Hilu, kada je preuzeo diplomatsku poziciju u Srbiji.

Nekadašnja ministarka Zorana Mihajlović, kojoj je u prethodnoj vladi takođe solirala, osvrnula se na Bastin stav:

- Ako u SNS, SPS i ostalim strankama na vlasti, u čitavoj Vladi postoji samo jedan koji glasno misli da Srbija mora da bude deo EU i uvede sankcije Rusiji, zvao se on i Rade Basta, onda smo mi u mnogo većem problemu nego što možemo da zamislimo.

Iz Pokreta socijalista juče su saopštili da su "Mihajlović i njen istomišljenik Basta deo zapadnog pritiska i svih onih koji žele da se Srbija slomi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije