POKLON ARHIVA VOJVODINE SKUPŠTINI: U biblioteci parlamenta 200 novih knjiga

S.S.R.

07. 03. 2023. u 14:26

FOND biblioteke Narodne skupštine od danas je bogatiji za dvesta naslova, što je poklon Arhiva Vojvodine i direktora Nebojše Kuzmanovića. U prisustvu predsednika poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milenka Jovanova i generalnog sekretara NS RS Srđana Smiljanića, knjige je primio predsednik parlamenta Vladimir Orlić.

ПОКЛОН АРХИВА ВОЈВОДИНЕ СКУПШТИНИ: У библиотеци парламента 200 нових књига

Parlament

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović predstavio je najznačajnije naslove - zbornik dokumenata "Ustaška zverstva", trotomnu publikaciju "Žrtve u Sremu", dvotomno izdanje "Pokatoličavanje Srba", koji predstavljaju kapitalna izdanja Arhiva, kao i druga dela koja se odnose na stradanja srpskog naroda na ovim prostorima. Uz ove knjige, uručena su i sabrana dela Milorada Ekmečića, Dejana Medakovića, Mira Vuksanovića, Vasilija Krestića...

Predsednik Narodne skupštine je zahvalio Arhivu Vojvodine, direktoru Kuzmanoviću, kao i poslaničkoj grupi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" i njenom predsedniku Milenku Jovanovu, na čiju inicijativu je svečanost i upriličena. - Zahvaljujem u ime Narodne skupštine i biblioteke, koja za sve nas predstavlja posebno mesto i čuva više od 60.000 naslova, među kojima naročitu vrednost ima Sretenjski ustav iz 1835, kao i Ustav Knjažestva Serbije iz 1838. godine, ali i brojna dela iz oblasti istorije, kulture, ekonomije, filozifije, politike, zakonodavstva. Naslovi koje je Arhiv Vojvodine donirao biće od značaja ne samo poslanicima i službi Narodne skupštine, već i naučnim radnicima i svima koji njen fond koriste - poručio je predsednik NS RS.

On je posebno istakao značaj donacije u kontekstu afirmisanja kulture sećanja i negovanja kolektivne memorije na nevine srpske žrtve:

- Važno je da se istina o našoj istoriji zna i o njoj, sprovodeći politiku predsednika Aleksandra Vučića na svim nivoima, mi danas otvoreno govorimo. U prošlim vremenima ta istina je bila zabranjena, sistematski zataškavana. Jedna od najznačajnijih promena koju smo uspeli da ostvarimo, zahvaljujući državnoj politici koju sprovodimo, ogleda se upravo u tome da danas sa pijetetom govorimo o svojim žrtvama i glasno se borimo za pravo na istinu o našem narodu. I tu istinu branimo i čuvamo i kroz građu koju prikupljamo, filmove koje finansira država, kao što finansira i publikacije, među koje spadaju i naslovi koje je Arhiv Vojvodine danas poklonio Biblioteci NS RS.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni