DALEKO IM INTERPOL, A SANJAJU EU: Neuspešni pokušaji Prištine da se domogne članske karte organizacija

S.S.R. - M.St.

03. 03. 2023. u 08:45

POKUŠAJI lažne države Kosovo da se dokaže tako što će prigrabiti neku stolicu u međunarodnim organizacijama, u poslednje vreme su uspešno suzbijani diplomatskim akcijama Srbije.

ДАЛЕКО ИМ ИНТЕРПОЛ, А САЊАЈУ ЕУ: Неуспешни покушаји Приштине да се домогне чланске карте организација

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Tako je Priština pre dva dana ostala bez članske karte Interpola, jer je "skinuta" sa dnevnog reda izvršnog komiteta krovne policijske organizacije, a nedavno je blokirana i u Savetu Evrope.

Iako je zahtev tzv. Kosova bio u nacrtu dnevnog reda koji je komitet pripremio za Generalnu skupštinu Interpola u Beču, iz konačnog je izbačen. Zahtev za prijem Priština je dosad podnela četiri puta - 2010, 2015, 2017. i 2018. godine, a 2019. prijava je predata, pa povučena neposredno pred početak Generalne skupštine u Santjagu. Prijavu nisu podneli 2021, a prošle godine Kurti je odustao od slanja zahteva, jer mu je iz diplomatskih krugova sugerisano da će doživeti debakl na GS koja je u oktobru održana u Nju Delhiju. O prijemu se na Generalnoj skupštini glasalo samo jednom, 2018. godine, ali ni tada nisu uspeli, jer je Srbija, uz pomoć Rusije, Španije, Kipra, Kine, Belorusije i mnogih afričkih zemalja, uspela da odbrani svoje argumente.

U poslednje vreme premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegova vlada jurišaju na Savet Evrope. Ali, zbog odbijanja Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, SAD i tri članice EU (Italija, Francuska i Nemačka) saglasile su se da se učlanjenje u SE ne stavlja na dnevni red neko vreme.

Uz veliku pompu lažna država je 15. decembra prošle godine čak formalno podnela zahtev za članstvo u EU. Kurti je aplikaciju predao tokom predsedavanja Češke, čiji je bio stav da je neće stavljati u proceduru do kraja mandata. Švedska, koja je od januara preuzela predsedavanje, istakla je da će se tim pitanjem baviti kad bude na agendi EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna