OTKRIVENA IMENA IZ OPTUŽNICE PROTIV TAČIJA I OVK: Ubili čak 102 ljudi, među njima 13 Kostića

S.S.R.

02. 03. 2023. u 12:24

SA delova optužnice protiv nekadašnjih lidera Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Redžepa Selimija, Jakupa Krasnićija i Kadrija Veselija skinuta je oznaka tajnosti i obelodanjena su imena žrtava. U pitanju je 102 ubijenih, prevashodno Srba, čija imena objavljuju "Novosti".

ОТКРИВЕНА ИМЕНА ИЗ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ТАЧИЈА И ОВК: Убили чак 102 људи, међу њима 13 Костића

Foto: AP

Na spisku se nalazi čak 13 članova porodice Kostić koji su ubijeni u Klini 1998. godine.

U optužnici se navodi da su 102 osobe ubijene, da tela nekih nikada nisu pronađena.

Žrtve su i srpske i albanske nacionalnosti, a ubijani su na više lokacija na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije.

Suđenje Tačiju, Redžepu Selimiju, Kadriju Veseliju i Jakupu Krasnićiju, koji se u pritvoru u Hagu nalaze od kraja 2020. godine, počeće 3. aprila, a Tužilaštvo je u tom slučaju do sada obezbedilo oko 320 svedoka.

ŽENE SILOVANE, OSTACI NAĐENI U PEĆINI VOLUJAK

KIDNAPOVANjE i ubistvo Kostića smatra se najtragičnijom sudbinom jedne porodice sa Kosmetza. Najpre je Jugoslav Kostić nestao 10. jula 1998. godine, a nedelju dana kasnije prilikom trodnevne akcije OVK u orahovačkom kraju 17, 18. i 19. jula, i to u vreme kad je tamo boravila verifikatorska misija OEBS, oteti su ostali Kostići. Na kućnom pragu ubijen je Anđelko Kostić, a ostali muškarci su kamionom odvedeni u pravcu sela Opteruša. Odvezeni su do mesta Volujak, gde su maltretirani i na kraju streljani, dok su žene zatvorene u školu u selu Samodreže, gde su tučene i silovane. U trodnevnoj akciji OVK kidnapovane su ukupno 43 osobe nealbanske nacionalnosti.

Tela 11 članova porodice Kostić nađena su u pećini Volujak, zajedno sa još 18 tela Srba kidnapovanih 1998. godine. U oktobru 2006. godine posmrtni ostaci kidnapovanih Srba sahranjeni su na beogradskom groblju Orlovača.     

Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući nelegalno pritvaranje, mučenje, ubistva i nestanke od marta 1998. do septembra 1999. godine.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024