OPOZICIJA U PRIŠTINI OŠTRO KRITIKOVALA NASTUP SVOG TIMA U BRISELU: Kurti, gde je priznavanje?!

M.S.

01. 03. 2023. u 13:33

OPOZICIJA u Prištini oštro je kritikovala premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zato što je izostalo "međusobno priznavanje" u francusko-nemačkom predlogu koji je bio tema briselskog dijaloga.

ОПОЗИЦИЈА У ПРИШТИНИ ОШТРО КРИТИКОВАЛА НАСТУП СВОГ ТИМА У БРИСЕЛУ: Курти, где је признавање?!

Foto: Profimedia

Istovremeno, zameraju da se tim dokumentom dopušta formiranje Zajednice srpskih opština.

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku istakla je da evropski predlog ima mnogo nepoznanica:

- Priznanje se ne pominje, već u preambuli sporazuma stoji da strane imaju različite poglede na status i druga fundamentalna pitanja.

Demokratski savez Kosova imao je istu zamerku, a njihovim predstavnicima je sporno što se "zadržava dvosmislenost u tumačenju političkog statusa dve države" i navode da je to sve bio cilj Srbije. Prema njihovom tumačenju, Kurti je potpuno pogrešno vodio proces dijaloga poslednje dve godine, i tvrde da se "od konačnog i pravnoobavezujućeg sporazuma proces pomerio ka osnovnom".

- Sve, osim priznavanja, ima ovaj sporazum - kaže se u saopštenju DSK. - Prihvaćeni dokument predviđa i primenu dosadašnjih sporazuma, uključujući i ZSO, kao i poseban status SPC. Premijer treba samo da se uslaglasi o datumu osnivanja, jer je on, prihvatajući primenu preliminarnih sporazuma, pristao na njeno formiranje.

Demokratska partija Kosova smatra da je Kurti degradirao dijalog i da je umesto priznavanja za Prištinu, obezbedio ZSO. Predsednik ove partije Memlji Krasnići naveo je da se mora glasno i jasno reći da je očigledno da evropski predlog ne predviđa priznavanje, što je preduslov za normalizaciju odnosa i otvaranje "evropske perspektive".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024