HIL RASPRŠIO KURTIJEVE "SNOVE": Prvo ZSO, pa francusko-nemački plan

Novosti online

08. 02. 2023. u 17:11

VAŠINGTON ostaje pri stavu da sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, mora biti sprovedeno i za to imaju čak i željene rokove - Zajednica do leta, a francusko-nemački predlog o KiM da se sprovede do kraja godine.

ХИЛ РАСПРШИО КУРТИЈЕВЕ СНОВЕ:  Прво ЗСО, па француско-немачки план

Hil uvredio domaćina, Foto Tanjug

O ovakvom redosledu koraka i tajmingu danas je otvoreno govorio američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, koji je rekao da će SAD nastaviti da insitiraju na implementaciji ZSO i Briselskog sporazuma.

- Mi zaista insistiramo da ono što je dogovoreno mora da se sprovede, znači govorimo o originalnom Briselskom sporazumu. A koncept da prethodni sporazum mora da bude sproveden, deo je francusko-nemačkog sporazuma.

Ovim je Hil praktično raspršio "snove" premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, koji je za formiranje ZSO postavio šest uslova, od kojih je jedan da se Zajednica sprovede tek nakon postizanja dogovora o "međusobnom priznavanju".

Na pitanje o Vašingtonskom sporazumu, Hil je za K1 televiziju odgovorio da ne želi da ga zaobiđe i da je on bio važan, jer je bio posvećen privredi da bi se obezbedilo da Beograd i Priština mogu da reše neka pitanja koja direkno utiču na život ljudi na terenu.

- Mislim da se treba vratiti na ono osnovno pitanje, a to je budućnost srpske zajednice na Kosovu. Oni tamo žive vekovima i moraju znati kakva im je budućnost. ZSO apsolutno mora da se sprovede, ukoliko očekujemo da neko u buduće sporazume ima poverenje - poručio je američki ambasador.

On je istakao da SAD apsolutno podržavaju ono što su Evropljani uradili, posebno francusko-nemački predlog.

- Pričamo o rešenju za Srbiju, Balkan i Evropu. SAD imaju dugoročne interese na kontinentu i u ovom regionu. Važno je da se stvari smire, da se ne stvaraju tenzije i da se ne pruža prilika ljudima koji žele da ih stvaraju izgovor za to. Nisam bio ovde 20 godina, ali bio sam na drugim mestima, između ostalih i u Severnoj Koreji. Tako da, ako ste razočarani stanjem u Srbiji, pogledajte Severnu Koreju, pa ćete videti da stanje na Balkanu nije tako loše - poručio je Hil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)