HAG PISAO ŠEŠELJU: Tražili da ukloni knjige koje je pisao

S.S.R.

07. 02. 2023. u 15:06

SEKRETARIJAT Mehanizma za krivične sankcije u Hagu dostavio je danas zahtev lideru Srpske radikalne stanke Vojislavu Šešelju, kao i njegovim saradnicima, da predaju sve štampane primerke, odnosno knjige, video-snimke i transkripte koje poseduju o procesu vođenom protiv prvog čoveka SRS. Isti dopis upućen je i Ministarstvu pravde.

ХАГ ПИСАО ШЕШЕЉУ: Тражили да уклони књиге које је писао

Foto: Printskrin TV Pink

Kako je za "Novosti" rekao Miljan Damjanović, jedan od Šešeljevih saradnika, kojem je Hag poslao dopis, zaprećena kazna za "kršenje pravila suda je sedam godina zatvora i 50.000 evra".

- Ali to me ne interesuje. Ponašaću se kao i do sada - istakao je Damjanović.

Dopise su dobili i Ognjen Mihajlović, Marina Ristić, Momčilo Dragić, Aleksandra Popović, Miroljub Ignjatović, Nikola Šešelj, kao i štamparija koja je štampala Šešeljeve knjige.

Lider radikala je sve materijale koje je imao objavio u svojim knjigama, a Hag ukazuje da su u njima otkrivena i imena svedoka i traži da se one sklone iz javne sfere.

Šešelj je u Hagu 2018. osuđen na deset godina zatvora za progon Hrvata u Vojvodini. U prvostepenoj presudi je bio oslobođen. On je u zatvoru proveo preko 11 godina, suđenje je dugo trajalo, a u trenutku presude je bio na slobodi (pušten na privremenu slobodu 2014. godine), pa se nije ni vraćao u Sheveningen. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)