LAŽNI ALBANSKI SVEŠTENIK PROVOCIRAO U DEČANIMA: Izazvao incident, monaštvo odmah reagovalo - obavešten i KFOR

Novosti online

06. 02. 2023. u 23:44

MONAŠTVO manastira Visoki Dečani saopštilo je na svom Tviter profilu da je sprečen pokušaj, kako kažu, lažnog sveštenika iz Albanije Nikole Džufke da u srpskoj svetinji snimi provokativni video snimak sa nacionalističkim sadržajem, kao i da je o svemu obavešten KFOR.

ЛАЖНИ АЛБАНСКИ СВЕШТЕНИК ПРОВОЦИРАО У ДЕЧАНИМА: Изазвао инцидент, монаштво одмах реаговало - обавештен и КФОР

Foto: Jutjub/Kojshia Show/Profimedia

Džufkine tvrdnje iznete u medijima na tzv. Kosovu da je iz Dečana "izbačen samo zato što je Albanac" odbačene su kao manipulacija.

- Pre nekoliko dana građanin Albanije N. Džufka, koji se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, pokušao je da snimi video u manastiru Dečani sa provokativnim nacionalističkim namerama. Albanska pravoslavna crkva je već izdala saopštenje o njemu. Pošto smo od Crkve Albanije obavešteni da je N. Džufka varalica koja se oblači kao sveštenik i širi nacionalističke ideje, ljubazno mu je rečeno da ne može da pravi video materijale u manastiru Dečani i on je mirno otišao. Ostali manastiri na Kosovu su obavešteni da se čuvaju - navodi se u objavi.

Manastir Dečani negira tvrdnje N. Džufke u pojedinim medijima na albanskom jeziku da je "odstranjen iz manastira Dečani jer je Albanac", kao potpuno netačne i ocenjuje kako predstavljaju nacionalističke manipulacije sa namerom širenja verske i etničke netrpeljivosti.

- Odmah nakon incidenta sa N. Džufkom KFOR je obavešten da se pobrine za moguće provokativno delovanje i širenje etničke i verske mržnje. Kanonsko pravoslavno albansko sveštenstvo i svi posetioci dobre volje su i uvek će biti dobrodošli da posete naš manastir - ističe se su objavi.

BONUS VIDEO: NAŠA SVETINjA - MANASTIR VISOKI DEČANI - Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)