NE SLUŽIM RUSIJI, VEĆ SAMO SRBIJI! Vučić: "A šta je to tačno što mi zamerate?"

Tanjug

03. 02. 2023. u 12:45

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na posebnoj skupštinskoj sednici o izveštaju o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara, da on za razliku od pojedinih predstavnika opozicije poštuje Rusiju i ne služi joj, kao i da služi samo Srbiji.

НЕ СЛУЖИМ РУСИЈИ, ВЕЋ САМО СРБИЈИ! Вучић: А шта је то тачно што ми замерате?

Foto: Tanjug

Odgovarajući na izlaganje Ivana Kostića iz pokreta Dveri, koji ga je pitao zašto je prekinuo institucionalnu saradnju sa Rusijom, Vučić je podsetio da je on bio jedini koji se na Generalnoj skupštini UN održanoj u septembru sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

"Šta je to što mi tačno zamerate? Ne znate ili ste samo zaboravili taj susret. Je l' mislite da treba da izlažemo Srbiju pritisku pa to da radimo svaki dan? Šta smo to uradili protiv ruskih interesa, što sedimo i trpimo, ne mešamo im se u interese. Svaki dan gledam priče o srpskim dobrovoljcima. Jesam li im nekada zamerio što vam pomažu, a ja nikada nisam pozvao Navaljnog niti ikog drugog", rekao je on.

Kako je rekao, ono što je suština jeste da su geopolitičke okolnosti gore, a ne bolje za Srbiju, odnosno da su najlošije u poslednjih 10-15 godina. Govoreći o povlačenju stranih investicija iz Rusije, Vučić je rekao da je to suštinski katastrofalno, iako manje od očekivanog, odnosno da se Rusija dobro snašla.

"Najveća greška Zapada je jer su najavili tenkove, posebno nemačke, to su strašni tenkovi, ali tada su oni ujedinili ruski narod. To je najveća politička greška Zapada jer su u jednom danu ujedinili Ruse", rekao je on.

Prema njegovim rečima, kada vodite zemlju, morate na realan način da sagledavate stvari i zapitao poslanika ne misli li stvarno da treba da se vratimo u 1906. ili 1917. godinu kada je Srbija izgubila dve trećine muškog stanovništva.

"Je l' to treba da nam bude cilj? Zbog čega bismo izdržavali bilo šta? Svi mi smo daleko sebičniji nego tada, ne želimo dece kao tada, ni da radimo kao tada, nemamo radnike koji rade na putevima, svi žele velike plate i da rade u kancelarijama po dva-tri sata. Hajde da probamo da sačuvamo mir i decu i gradimo budućnost", rekao je Vučić.

On je pozvao opoziciju da realnije sagledava situaciju i rekao da je izložen napadima i pritiscima na svakom mestu gde se pojavi zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

"I nikome nisam tražio hvala, jer time nisam branio Rusiju, već srpsku slobodu na svoj stav. Šta vi hoćete da pregovaramo ili ne pregovaramo o KiM. Samo mi recite da uradimo sve to, šta bismo dobili. Povlačenje investicija je nešto što ne bih poželeo nikome, Rusi su se dobro snašli, ali da li sankcije imaju uticaja - svakako i to veliki. Taj ko vam priča drugačije obmanjuje vas", rekao je Vučić.

On je kazao da "moli Bog" da mir zavlada što pre, kao i da je primetio da je reč mir zabranjena svuda.

"Samo bi nas mir spasao, ovako mi nagrabusismo jer niko neće nas da trpi ne samo zbog sankcija, već i zato da se Putin ne poziva na KiM. Da li bi se u budućnosti pozivao to je druga stvar. Sa njim imam korektan odnos, ali ne treba da se igramo sa tim i bagatelišemo potencijalne pretnje koje dolaze sa zapada. Ovde nije pitanje ljubavi, već opstanka naše država. Da malo manje učestvujemo u rijalitiju i gledamo našu zemlju, imali bismo više uspeha", rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (98)

SKANDAL NA ROLAN GAROSU! Zverev boluje od neizlečive bolesti, a u Parizu mu zabranili da primi terapiju