U IGRU SADA UVODE ČAK I "RAMBUJE DVA": Isplivala verzija non-pejpera

S. S. R. - D. M.

31. 01. 2023. u 08:00

INTENZIVNA šatl diplomatija zapadnih diplomata kako bi se Beograd i Priština ubedili da prihvate evropski plan za Kosovo i Metohiju, zasnovan na Šolc-Makronovom predlogu za normalizaciju odnosa, samo je međukorak ka organizovanju nove međunarodne konferencije, neke vrste "Rambujea 2" na kojoj bi se stavila tačka na status južne srpske pokrajine.

У ИГРУ САДА УВОДЕ ЧАК И РАМБУЈЕ ДВА: Испливала верзија нон-пејпера

Velika diplomatska bitka oko statusa KiM, Foto I. R.

Na ovakav plan "skovan" u Briselu i Vašingtonu ukazuju detalji novog non-pejpera, koji je, prema nezvaničnim diplomatskim izvorima, neka vrsta pratećeg dokumenta predočenog nedavno zvaničnicima u Beogradu i Prištini od strane američko-evropske petorke.

U dokumentu na šest strana, koji je objavio "Albenijan post", jasno se vidi žurba zapadnih centara moći da što pre zatvore kosovsko pitanje, a stranama u sporu detaljno je predočeno kakvi ih "štapovi" čekaju ako ne prihvate evropski plan, i koje "šargarepe" dobijaju ako prihvate. Autor ovog dokumenta, prema tvrdnjama albanskog portala, jeste zapadni diplomata koji je duboko uključen u proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Dokument Šolc i Makron, Foto AP

Ako izabere da ne formira Zajednicu srpskih opština i u potpunosti da se povuče iz Briselskog sporazuma iz 2013, Prištini se tako preti da će snositi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća, slobodno kretanje, pozivni broj +383, integraciju severnog dela i kontrolu dva administrativna prelaza sa Srbijom. Prema ovom dokumentu, samoproglašeno Kosovo ne može da teži da nastavi da uživa apsolutnu zaštitu od zapadnog sveta, koji je od vitalnog značaja za njegovo postojanje, i da istovremeno okleva da prihvati zapadne napore za trajni mir.

Na drugoj strani, "Srbija ne može istovremeno da teži da nastavi da uživa u finansijskim, ekonomskim i političkim prednostima postojećih sporazuma i podriva napore Zapada za trajni mir". Beogradu je predočeno i sledeće:

- Recept za katastrofu je kockanje lažnim nadama da će se jednog dana, u budućnosti, NATO i EU urušiti, čime bi se omogućila ponovna okupacija Kosova.

Traži se i hitno određivanje jasnog datuma za potpisivanje sporazuma:

- Bez određenog datuma, trajno odugovlačenje, kašnjenja i blokade će ponovo upravljati procesom, ismevajući nemoć Evrope i zapadnog sveta. Ako strane budu oklevale, organizovaće se evropska konferencija, po uzoru na prošla iskustva, kao poslednji pokušaj da se strane ubede - navodi se u dokumentu.

Na jednoj od stranica dokumenta pojašnjene su i prednosti za Prištinu i Beograd ako budu konstruktivni i pristanu na potpisivanje sporazuma, koji ima za cilj treći ugovor koji znači "međusobno priznanje".

Za Prištinu se kaže da, ako potpiše i uspostavi ZSO u dva odvojena procesa, onda "otključava proces integracije u NATO i EU i počinje da dobija sredstva i investicije u vezi sa procesom integracije".

Kako se navodi, evropski predlog bi za Srbiju predstavljao prvi međunarodno priznati dokument u kome bi Beograd prihvatio da su "Kosovo i Srbija dve odvojene pravno-političke realnosti koje podležu principima upravljanja prema međunarodnom pravu".

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović istakao je, za "Novosti", da je teško baviti se "gatanjem sporazuma koji se pojavljuje u albanskim medijima, mada su ih zvaničnici manje više potvrdili".

- Najnoviji papir treba primiti sa pažnjom i sa dozom verovanja da je istinit. Pretnje i za jednu ili drugu stranu ako ne budu kooperativne, podsećaju na Rambuje. Tada je isto bilo predočeno albanskoj strani da će im biti uskraćena podrška Zapada ako ne prihvate, kao što je prećeno i jugoslovenskoj strani ako se ne složimo. Metodološki, ceo ovaj proces podseća na Rambuje. Ni tada zapravo pregovora nije ni bilo, iako su tako nazivani, jer je stranama nametnut gotov dokument i taj akt je potpisan kao jednostrana izjava volje Albanaca, a ne akt slobodne volje dve ili više strana.

Jovanović objašnjava da zapadni faktori žele da se ubrza stvar i da se otuda pominje ideja o međunarodnoj konferenciji:

- Ali, sve što se tiče KiM kao teritorije pod mandatom UN, treba da se rešava pod UN i Rezolucijom SB UN 1244. Jedino to bi imalo smisla i garantovalo bi uravnotežen i kompromisan pristup, a ne da se rešenje donosi među faktorima koji su 1999. izazavali agresiju na SRJ. Teško da će se doći do rešenja za KiM dok traje kriza u Ukrajini, i bez Rusije i Kine - naveo je Jovanović.

ŠOLE I ESKOBAR: VREME JE ZA ZSO

SAVETNIK u američkom Stejt departmentu Derek Šole i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakli su da je vreme za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je to pravno obavezujuća međunarodna obaveza.

Šole i Eskobar, Foto AP

Šole i Eskobar, u autorskom tekstu za prištinsku "Kohu", objasnili su da stvaranje ZSO ne krši kosovski Ustav, niti ugrožava suverenitet, nezavisnost ili demokratske institucije. Istakli su da postoji 14 sličnih aranžmana unutar EU i da nijedan ne podriva evropske sisteme efektivnog upravljanja. ZSO ne bi dodala novi nivo izvršne i zakonodavne vlasti Vladi Kosova, što je, kako su ukazali, važan princip koji datira još iz Ahtisarijevog predloga. Naglasili su i da se snažno protive stvaranju bilo koje etničke zajednice nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini.

"FRIDRIH EBERT" OBJAVIO NACRT STATUTA ZSO 

ASOCIJACIJA PO SLOVU USTAVA

FONDACIJA "Fridrih Ebert Štiftung" objavila je juče zvaničan nacrt statuta ZSO, u kojem se navodi da će ovo udruženje imati zvanične simbole, uključujući zastavu, i da će biti osnovano u skladu sa Ustavom tzv. Kosova. Kako su "Novosti" ranije objavile, zajednica se naziva "Asocijacija opština u kojoj je zajednica kosovskih Srba većina", a nacrt ima 18 članova.

Navedeno je da će ZSO imati skupštinu, kao i predsednika, potpredsednika i savet zajednice, te svoj statut i budžet, pokretnu i nepokretnu imovinu, a da će reviziju sprovođenja statuta vršiti prištinska vlada.

Foto D. Milovanović

Međutim, kroz tekst se nekoliko puta naznačava da ZSO neće odstupati od Ustava tzv. Kosova i da će sve sporove rešavati Ustavni sud.

- U ispunjavanju ovih ciljeva, Zajednica neće oštetiti ili zaobići ovlašćenja predviđena ustavom i zakonom zajednica učesnica i ni na koji način neće zameniti niti narušiti ustavnost i odnose između centralne i lokalne vlasti na KiM - precizirano je.

Predstavnik fondacije Rene Šle izjavio je juče da u njihovom nacrtu statuta ZSO postoje tri cilja: da on bude u skladu sa kosovskim ustavom, da uzme u obzir zabrinutost i zahteve Srba, kao i da bude u skladu sa Briselskim sporazumom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna