O KOSOVU PRED POSLANICIMA: U narednih desetak dana biće održana sednica Skupštine o izazovima oko KiM, kojoj će prisustvovati i šef države

S. S. R.

25. 01. 2023. u 07:00

POSLANICI Skupštine Srbije raspravljaće u narednih desetak dana o Kosovu i Metohiji, u kontekstu promene u dijalogu sa Prištinom, čiji je novi okvir postao francusko-nemački plan, prilično nepovoljan po našu stranu sa stavkom da se ne protivimo ulasku lažne države u Ujedinjene nacije.

О КОСОВУ ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА: У наредних десетак дана биће одржана седница Скупштине о изазовима око КиМ, којој ће присуствовати и шеф државе

Skupština do sada usvojila osam rezolucija o KiM , Foto N. Skenderija

Predsednik Aleksandar Vučić, koji će učestvovati u plenumu, najavio je preksinoć da će pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa kako bi ih upoznao sa detaljima plana o KiM, kao i da će se tražiti značajnija uloga parlamenta i Vlade.

Iz mnogih opozicionih stranaka stigla je poruke da je ovo tema za posebnu sednicu.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić izjavio je da će skupštinska rasprava biti održana uskoro.

- Predsednik Vučić će biti pozvan, naravno, a poznato je da se on svakom pozivu Skupštine uvek odazivao, govorio otvoreno o svemu i odgovorao na sva pitanja i primedbe. Videćemo da li će na sednicu uopšte da dođu ili kao i obično samo nakratko da svrate do sale, kad je njihov red za kameru ovi što na sve imaju primedbe i nikakve ozbiljne konsultacije na temu KiM ih očigledno ne zanimaju.

Poslaničke grupe NADA, Srpska stranka Zavetnici i Dveri - Patriotski blok istakle su u zajedničkom saopštenju da "predloženi plan predstavlja otvoreni ultimatum i nastavak brutalnih političkih pritisaka na Srbiju sa ciljem da se naša država trajno odrekne KiM i ozvaniči legalnu nezakonitu secesiju južne pokrajine".

- Smatramo da je u ovim trenucima neophodno da se povede najšira moguća rasprava u institucijama i da Narodna skupština kao najviše predstavničko telo građana zauzme jasan stav o neprihvatljivosti potpisivanja bilo kakvih sporazuma koji za krajnju posledicu imaju priznanje tzv. Republike Kosovo i njeno članstvo u međunarodnim organizacijama. Zapad nema mandat da jednostrano menja pregovarački format za KiM. To pitanje je u isključivoj nadležnosti Saveta bezbednosti UN, bez čije odluke nije moguće ukidati okvir za pregovore koji je definisan Rezolucijom 1244 - naveli su iz ova tri poslanička kluba.

Predsednik Vučić odgovarao je do sada na pitanja poslanika na temu Kosova i Metohije 2019, pa 2021, kao i u septembru prošle godine.

Parlament je do 2011. godine doneo osam rezolucija ili deklaracija o KiM u kojima se pozivamo na Rezoluciju SB UN 1244, a zatim je 2013. potpisan Briselski sporazum, što je takođe bila tema sednice. Izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, koji je sadržao i parafiran dokument u Briselu, usvojen je pred poslanicima. Od tada do 2019. nije bilo sednica parlamenta o južnoj pokrajini, već se o ovoj temi raspravljalo na Odboru za KiM.

PARLAMENT SE PITA I ZA REFERENDUM

BILO kakva eventualna promena oko statusa Kosova i Metohije i preambule Ustava koja tretira južnu srpsku pokrajinu kao deo Srbije, morala bi da prođe sud naroda na republičkom referendumu. Ovakav vid izjašnjavanja raspisuje parlament, građani se izjašnjavaju sa "da" ili "ne" na određeno pitanje. Odluku donosi većina od izašlih birača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

HELIKOPTERI POKAZALI SILU: Vojska Srbije ispunila sva očekivanja na Pešteru (VIDEO)