SRBIJI NOŽ U LEĐA I ZAPADA I OPOZICIJE Vučić: Zemlju ćemo sačuvati i odbraniti

V. N.

22. 01. 2023. u 06:50

PETAK je bio jedan od najtežih dana za Srbiju i nikada nisam krio od ljudi kada se takvi stvari događaju. Imaćemo mnogo muka i problema sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti i zato nam je potrebno jedinstvo, naveo je juče predsednik države Aleksandar Vučić u videu koji je postavio na svoj instagram-nalog buducnostsrbijeav.

СРБИЈИ НОЖ У ЛЕЂА И ЗАПАДА И ОПОЗИЦИЈЕ Вучић: Земљу ћемо сачувати и одбранити

foto :D.Z.

Predsednik je dodao i da "od onih od kojih je to očekivao zbog odgovornosti koju su morali da pokažu, to nismo dobili".

- Dobili smo njihovo ujedinjenje, bez obzira na to što su sve suprotno govorili samo nekoliko dana ranije, na temi na kojoj ne bi trebalo da ide bilo ko protiv nekoga. Nažalost, oni su i ovog puta izabrali da idu protiv Srbije. Njima i svim međunarodnim predstavnicima, a pre svega vama poštovani građani Srbije, govoriću o svemu, o svim temama, o svim problemima sa kojima se suočavamo i izborima koji su pred nama, sutra u poslepodnevnim satima. Srbiju ćemo sačuvati i odbraniti - poručio je u videu Vučić.

Razgovori oko Kosova i Metohije sutra će biti i glavna tema sednice Vlade Srbije kojoj će prisustvovati i predsednik Vučić, na poziv kabineta Ane Brnabić, a nakon čega će se prvi čovek naše države obratiti javnosti.
Pitanje KiM sutra tema Vlade, šef države obraća se javnosti

Samo dan nakon izuzetno teškog razgovora predsednika sa predstavnicima Zapada i izjava koje je dao o njima, mnoge opozicione stranke obrušila su se na Vučića, uz optužbe da je spreman da "proda Kosovo". U jučerašnjim stranačkim reagovanjima, a u vezi francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja, većina je zatražila hitnu sednicu Narodne skupštine na kojoj bi ih predsednik informisao o predlogu petorke, kao i sa "opasnostima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju" ukoliko ne prihvati predlog.

Traže i da se u Skupštini raspravlja i odlučuje o ultimatumu Zapada da se prizna lažna država Kosovo, a pojedine partije predlažu i da se o prihvatanju tzv. nemačko-francuskog predloga, koji je mesecima označavan kao štetan po državu, organizuje referendum i o njemu izjasne građani.

MILIĆEVIĆ: NIJE NAROD LUD

MINISTAR bez portfelja Đorđe Milićević izjavio je juče da pojedini političari misle da će napadom na predsednika dobiti neki jeftin politički poen kod građana, a zaboravljaju da je narod odavno prepoznao ko radi u njihovom interesu, a ko ne.

- Kao pokvarena ploča, po istoj mantri, prete izlaskom na ulicu, zahtevaju hitnu sednicu Narodne skupštine o pitanju KiM i pričaju o nekoj izdaji, a zaboravljaju da smo pre par meseci imali zasedanje na kojem je bio predsednik i nijedan konkretan predlog nisu dali, a nisu ni glasali za izveštaj i naneli su štetu Srbiji. Umesto da u ovom trenutku pokažu političku zrelost i podrže predsednika i državu u borbi za srpski nacionalni interes, oni opet pokazuju da nisu političari.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, komentarišući napade dela opozicije, na "Tviteru" je juče napisala da je predsednik Vučić jedini koji je poslednjih decenija nešto uradio za Kosovo i Metohiju i naš narod:

- Danas oni koji su 2001. pustili albanske teroriste na slobodu, 2004. ćutali na pogrom, a 2008. na proglašenje nezavisnosti, 2010. premestili pregovore iz UN u EU i doveli do (po nas) katastrofalnog mišljenja Međunarodnog suda pravde - danas se ti javljaju da kažu nešto o Kosovu.

Ona je navela da je u pitanju "nepodnošljiva lakoća neodgovornosti".

- To je besramna želja da se politički ućari, koliko god teška vremena za Srbiju bila - navela je Brnabićeva.

Još jednom se pokazalo da su u samozvanoj opoziciji, a suštinski taboru bivšeg režima, apsolutno svi isti, poručio je juče i predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić:

- Kao jaje jajetu: i ovi levi i oni desni, uvek istovetno drvlje i kamenje bacaju na Aleksandra Vučića, na baš sve što on kaže ili uradi. Uvek je tako i bilo, jasno, jer su u štetočinskoj i destruktivnoj politici, koja je za Srbiju značila samo propast, svi oni i bili i ostali isti. Zato ni danas nikakve razlike nema između Vuka Jeremića, Zdravka Ponoša, Borisa Tadića, Miloša Jovanovića ili Boška Obradovića. Istim su se lažima i uvredama ponovo ostrvili na Vučića, po ko zna koji put i identičnim tekstom. Inače međusobno posvađani kao rogovi u vreći, u stalnom laktanju za titulu vođe opozicije i mesto prvog manekena u tajkunskim medijima i na mrežama, ujedinjeni su uvek samo u napadima na Vučića. Kao što su isti još i u ćutanju kada treba neko rešenje da ponude.

Na ovu temu govorio je i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, koji je poručio gostujući na RTS da je Kosovo i Metohija "pitanje svih pitanja" i da bi bilo fer da postoji minimum državnog, nacionalnog i političkog jedinstva.

- Nije ništa što je prijatno za građane Srbije. Veliki su izazovi pred nama, a očekuju se i teške odluke.

On je naglasio da je logično i opravdano da predsednik Srbije pozove sve koji su u nekom segmentu predstavnici građana, da ih obavesti i da se izjasne:

- Cilj petorke je da mi priznamo nezavisno Kosovo ili u najmanju ruku omogućimo da dobije stolicu u UN. To je neki proces koji bi trebalo da bude što pre završen, kako to vide predstavnici petorke.

ESKOBAR: EU INTEGRACIJE REŠENjE

IZASLANIK Vašingtona za dijalog Gabrijel Eskobar u intervjuu za "Juronjuz Srbija" ponovio je da ne postoji rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da je želja da se to desi što je pre moguće jer je "svaka konfrontacija koju vidimo između Kosova i Srbije sve opasnija".

- Ono što želim da vidim na kraju procesa je posvećenost EU proširenju na Zapadni Balkan u razumnom periodu, ne za 20 godina nego mnogo ranije - rekao je Eskobar, i ocenio da je formiranje Zajednice srpskih opština pravno obavezujuće.
Odgovarajući na pitanje da li je rešenje moguće bez toga da Srbija formalno prizna tzv. Kosovo, ponovio je da nikakvo rešenje nije moguće ako se nastave ove krize u regionu. Eskobar je dodao da vidi rešenje spora u evropskim integracijama i rušenju barijera na Zapadnom Balkanu, kao i da nije uveren da nijedan srpski političar neće prihvatiti priznavanje Kosova.

Ministar ističe da su usaglašene poruke da status kvo nije održiv i da se Zajednica srpskih opština mora fomirati:

- Mogao bih da zaključim da jučerašnji dan koji je za mnoge porodice bio svečan zbog slave Svetog Jovana, bio mnogo težak za Srbiju, pre svega za predsednika Vučića. Taj nivo i način razgovora koji je on imao, prvo sa grupom ambasadora, a zatim i sa petorkom je zaista nešto što nije za poželeti.

Vučević je naglasio da je situacija na KIM i dalje vrlo izazovna, te da Kurti koristi svaku priliku da nastavi sa nizom provokativnih poteza:

- Pratimo njihove aktivnosti. Oni i dalje pokušavaju da utvrde svoje položaje na severu KiM. Naravno da ćemo biti hladne glave, čista srca i da ćemo biti politički mudri da izbegnemo svaki mogući konflikt. Ne zato što smo slabiji i što se plašimo, već zato što je to politički interes države. Srbija neće biti na kolenima, neće biti ponižena, ali svima treba da bude jasno koji su izazovi pred nama i šta je cena. Da je to lako, to bi svi uradili ili bi to rešili mnogo ranije.

Potpredsednik Vlade je dodao da resor na čijem je čelu i Vojska Srbije daju bezrezervnu podršku predsedniku države na svemu što radi, uz jasnu poruku da svi treba da stanu na branik otadžbine:

- To je vrlo čvrsta i jasna poruka. Jedan čovek je izložen pritiscima zato što je cela država izložena pritiscima. Lomi se jedan čovek. I sve ovo što se dešavalo u prethodnom periodu, diskreditacija, napadi na porodicu, laži po medijima. To jeste priprema da nekoga oslabite pred ovakve razgovore koje je započeo. Suštinski su teški dani i bitke pred Srbijom i red je da se stavimo svi u tu liniju fronta za odbranu države.

Vučević je ocenio da Vučić nosi ogroman pritisak, da je bio neraspoložen, ali odlučan da brani Srbiju:

- Veliko je to breme za svakog čoveka. Neke stvari se ne rešavaju vek, vek i po, i onda vam neko dođe i kaže - vi sada to treba da rešite.

I predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun istakao je juče da je Srbiju rat u Ukrajini isterao na geopolitičku čistinu, dodajući da i nama odgovara da se dođe do napretka u dijalogu sa Prištinom. Komentarišući poruke petorke koja je bila u Prištini i Beogradu, Drecun je za Tanjug kazao da Srbiji nisu postavljeni ultimatumi, jer ima prostora za pregovore.

- Situacija je teška, sada nas Zapad stavlja uza zid na streljanje - ocenio je Drecun, i dodao da SAD žele da se "eliminiše problem Kosova zbog uticaja Rusije".

Kada je reč o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja, Drecun je mišljenja da su planirana tri koraka, a da je prvi postizanje normalizacije odnosa bez priznavanja. Kako ističe, to je osnovni sporazum koji bi poslužio da se razgovara dok se ne dođe do konačnog rešenja. Taj korak podrazumeva, kako navodi Drecun, da Srbi prihvate određeni suverenitet Kosova, a Priština Zajednicu srpskih opština.
Drecun ističe da je sada ključno pitanje Zajednica srpskih opština jer, kako kaže, Amerika zna da Beograd neće dalje pregovarati bez ZSO. Navodi i da Nemačka drži stranu Prištini i da bi da u potpunosti eleminiše briselski okvir ZSO, što je za Beograd neprihvatljivo. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju