STANO POZVAO KURTIJA DA SE UZDRŽI OD AKCIJA PROTIV VLASNIKA KM TABLICA: Zapad od lažne države traži da poštuje status kvo

Novosti onlajn

19. 01. 2023. u 14:20

TZV. KOSOVO treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika automobila koji imaju tablice KM i da poštuju status kvo, sve dok problem ne bude rešen u okviru dijaloga na trajan način, izjavio je danas portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano, prenosi RTV.

СТАНО ПОЗВАО КУРТИЈА ДА СЕ УЗДРЖИ ОД АКЦИЈА ПРОТИВ ВЛАСНИКА КМ ТАБЛИЦА: Запад од лажне државе тражи да поштује статус кво

Foto: Jutjub printskrin/tvk3

Stano je kazao da je EU primila na znanje "srpsku odluku od 6. decembra prošle godine da nalepnice za KM tablice neće biti obnovljene, a da se obnova osiguranja i tehničkog pregleda odnosi na automobil, a ne na tablice i stoga, to ne može da se računa kao obnova tablica".

On je ponovio poziv EU za poštovanje sporazuma od 23. novembra prošle godine.

- Mi pozivamo sve strane da u celosti i bezuslovno poštuju sporazum postignu 23. novembra prošle godine. Sa ovim sporazumom tzv. Kosovo i Srbija su se dogovorile, što se tiče tablica, da ne eskaliraju situaciju i da se fokusiraju na EU predlog za normalizaciju odnosa. To uključuje da tzv. Kosovo treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika koji imaju tablice KM i da poštuju status kvo sve dok problem ne bude rešen u okviru dijaloga na trajan način. To takođe uključuje i da Srbija ne izdaje KM tablice - rekao je Stano.

Ponovio je da svi treba da poštuju sporazume i da se okrenu na normalizaciju odnosa.

- Svako pitanje o interpretaciji onog što je bilo dogovoreno 23. novembra treba da bude predmet razgovora sa olakšivačima dijaloga, a ne preko nekoordiniranih akcija na terenu, koje bi mogle da destabiliziraju već krhku situaciju - poručio je Stano.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati