VUČIĆ PORUČIO IZ DAVOSA: "Pred nama su teška vremena, zanimaju ih samo sankcije Rusiji i nezavisno Kosovo" (VIDEO)

Novosti online

18. 01. 2023. u 16:28

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras novinarima iz Davosa, gde učestvuje u radu Svetskog ekonomskog foruma.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ ДАВОСА: Пред нама су тешка времена, занимају их само санкције Русији и независно Косово (ВИДЕО)

Foto: Printskrin TV pink

Predsednik je rekao nakon sastanka sa predstavnicima južnokorejskih kompanija rekao da veruje da možemo da ostvarimo još čvršću saradnju.

- Niko ovde ništa ne priča o politici, sem Ukrajine i Rusije. Važno je da znamo šta se zbiva u svetu, i glavna tema trenutno je Bajdenov akt čiji je cilj da se smanji inflacija. Ideja je da se Amerika reindustrijalizuje, da se uloži u čipove i savremene tehnologije. To je investicija od 430 milijardi evra, kako bi Amerika osigurala svoju dominaciju - rekao je Vučić.

On kaže da je Evropa zbog toga zatečena.

- Šolc je ponovio, postoji neki dogovor EU, da se ide na smanjenje regulativa državne pomoći. Mi nismo mogli da pomažemo našim kompanijama zbog evropskih regulativa, a sada će sve to da se olabavi. Samo sipaj pare. Tu će naravno najveći da najviše dobiju. Amerikanci, Nemci - rekao je predsednik Vučić.

On dodaje da jedino što zanima Zapad, a vezano je za Srbiju, su sankcije Rusiji i nezavisno Kosovo.

- Pred nama je odsudna godina, niko neće ništa drugo da čuje. Jedna od najtežih godina u svakom smislu, i postavlja se pred nas pitanje koju ćemo politiku da izaberemo.

Vučić se dotakao razgovora sa investitorima i naglasio da nijedna nacija nije odustala od eksploatacije litijuma.

- Zamislite da UAE odustanu od nafte. Odustali smo od nečega od čega ne bi nijedna zemlja odustala - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da su zaključci Evropskog parlamenta neverovatni, i da je to omča oko vrata naše zemlje.

- To nije meni omča oko vrata, nego svima nama. Meni ne mogu ništa, ja nemam ništa u inostranstvu. To je napad i omča za našu zemlju. Ima ljudi kojima je zemlja zadnja rupa na svirali - kazao je Vučić.

On dodaje da Srbija neće ćutati i neće se praviti da je zadovoljna.

Predsednik se osvrnuo i na najavu premijera lažne države Kosova Aljbina Kurtija da bi dogovor Beograda i Prištine mogao da bude postignut u narednih nekoliko meseci.

- Može i prekosutra ako odustane od svojih secesionističkih ideja - rekao je Vučić, i dodao:

- Vidite u ovom papiru Evropske unije, kažu da se napadnu svi secesionisti. A oni secesionisti, oni proveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Dakle, dokle taj bezobrazluk može da ide. Ne možete da izdržite, nemam reč koju bih upotrebio. Oni traže da osudimo one koji podržavaju secesiju, valjda delove KiM i delove BiH. Oni koji su bombardovali jednu zemlju i izvršili nasilnu secesiju. I vi to kada čitate da ne poverujete. I onda čitate deo medija: "Omča oko vrata Vučiću". Pa nije, to je omča za celu zemlju - kazao je Vučić.

On je odgovorio na optužbe medija iz BiH da je tobože pucao na Sarajevo, i objasnio je da je obilazio vojnike, ali pušku nije uzeo u ruke.

- Nikakvo oružje nisam imao. Valjda oni znaju bolje od mene šta sam imao, a šta nisam. Mogu da lažu do besvesti. Zašto to rade mediji iz Hrvatske i BiH. Zato što neće da slušaju šta radim prethodnih 11 godina. Baš njih briga što ja tada nisam ni bio član SRS, niti jedne stranke. To je bilo 1992. godine, a ja sam se 1993. učlanio u SRS - rekao je predsednik.

Vučić ističe da u petak Srbiju čeka ključan razgovor sa najvećim silama sveta. On kaže da rezolucija EU predstavlja pritisak.

- Sila je na njihovoj strani, sila boga ne moli. Imaju bezbroj njih u Srbiji koji im podilaze. Svaku besmislenu Kurtijevu akciju podržavaju. Sada se priča da Srbi prete ratom. Zamislite, civili pretili Kurtijevim specijalcima ratom. Samo su bezobzirni, ne mogu da kažem da su glupi, ti koji takve deklaracije usvajaju - istakao je on.

Predsednik je rekao da mu je bila zabavna albanska provokacija kada je stigao u Davos, gde je prekoputa njegove sobe u hotelu nameštena zastava Velike Albanije.

- Zamislite koliko ih nerviram. Namestili su da tačno iz sobe gledam na idiotsku zastavu Velike Albanije. A zamislite da je zastava Velike Srbije sačekala nekog albanskog lidera na nekom samitu. Pa ceo svet bi o tome pisao. Sećate se hajke o vozu. A na ovo ću da se nasmejem, skinuli su je posle. Oni neka rade svoj posao, mi ćemo svoj - kazao je Vučić.

BONUS VIDEO: Premijer Belgije se zahvalio predsedniku Vučiću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (198)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada