KURTI SE SPREMA DA POGAZI JOŠ JEDAN DOGOVOR? Na Jarinju i Brnjaku tzv. kosovska policija preti Srbima da ne mogu da voze sa KM tablicama

Novosti onlajn

18. 01. 2023. u 13:30

POJEDINI Srbi iz opština na severu Kosova imali su prethodnih dana probleme prilikom prelaska automobilima na Brnjaku i Jarinju, jer ih je tzv. kosovska policija zaustavljala i opominjala da nemaju pravo da koriste svoja vozila pošto su produžili registraciju nakon 5. decembra prošle godine.

КУРТИ СЕ СПРЕМА ДА ПОГАЗИ ЈОШ ЈЕДАН ДОГОВОР? На Јарињу и Брњаку тзв. косовска полиција прети Србима да не могу да возе са КМ таблицама

Foto: D. Milovanović

Nekoliko Srba iz Zubinog Potoka i Leposavića javilo se u prethodna dva dana sa ovim problemom. Kažu da su potpuno zbunjeni jer ovakvo postupanje tzv. kosovske policije odstupa od dogovora koji je postignut krajem novembra u Briselu. 

Da podsetimo, tada je posle višemesečne napetosti, rokova i pretnji Prištine da će krenuti da novčano kažnjava Srbe koji nisu preregistrovali automobile na "RKS" tablice, uz posredovanje Vašingtona i EU, dogovoreno da tzv. kosovske vlasti obustave do daljeg radnje u vezi sa preregistracijom vozila, a da će Beograd prestati da izdaje nove registarske tablice sa imenima kosovskih gradova. 

Po tom dogovoru, produženje važenja registracija za stare tablice ne bi smelo da bude sporno, ali ovih dana se, kako se saznaje, na Brnjaku i Jarinju dešava suprotno.

Stanovnica Zubinog Potoka sa inicijalima A. S. juče je na prelazu Brnjak doživela neprijatnost od strane pripadnika tzv. kosovske policije koji joj je pored saobraćajne dozvole i lične karte zatražio polisu osiguranja, a nakon pregleda dokumentacije rekao joj da na Kosovu više ne može da vozi automobil jer njene KM tablice više ne važe.

Ova žena ističe da je produžila registraciju za svoj automobil "dačija sandero" 12. decembra, i da do sada nije imala problema. A. S. dodaje da je policajac sa kosovske strane na Brnjaku bio prilično drzak i da joj je ljutito kazao da njena tablica više ne važi i da neće moći da se vrati na teritoriju tzv. Kosova sledeći put kad bude putovala.

A. S. je rekla da je na prelazu Brnjak primetila da je istovremeno s njom još jedno vozilo sa KM tablicama bilo zaustavljeno, zadržano i da je vozač prošao sa istim upozorenjem.

I neki stanovnici Leposavića prijavili su da su isti problem imali na prelazu Jarinje.

Tzv. kosovska policija nije htela da komentariše ove navode. Ukoliko se obistini ova pretnja, to bi onda bilo grubo kršenje sporazuma postignutog u novembru uz posredovanje Miroslava Lajčaka i Đozepa Borelja, i to bi svakako bio uvod u novu opasnu krizu na severu Kosova.

(Kosovo onlajn) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna