O ULASKU TZV. KOSOVA U UN NE ŽELIMO NI DA PRIČAMO: Vučić otkrio da ga 20. januara očekuje veliki sastanak

D. Milinković

14. 01. 2023. u 07:33

BILO kakav oblik formalnog i neformalnog priznavanja ili ustupanje članstva Kosovu u Ujedinjenim nacijama je naša crvena linija, a to je sastavni deo francusko-nemačkog plana.

О УЛАСКУ ТЗВ. КОСОВА У УН НЕ ЖЕЛИМО НИ ДА ПРИЧАМО: Вучић открио да га 20. јануара очекује велики састанак

Foto Printskrin/Tanjug

To su stvari o kojima ne možemo ni da razgovaramo, još manje da ih prihvatimo.

Ovu jasnu poruku juče je još jednom poslao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa visokim savetnikom u Stejt departmentu Derekom Šoleom i uoči serije novih važnih sastanaka na kojima će ključna tema biti KiM.

Ukazao je da je Šole "obrazovan, inteligentan i pronicljiv političar, da dobro razume prilike u svetu i regionu":

- Da li će SAD promeniti odnos prema Kosovu - neće, ne treba imati iluzije. Ali, da li je Šole hteo da nas sasluša, jeste. Pokazao je poštovanje prema Srbiji. Dobra stvar je da oni žele da čuju ono što su očekivanja Srbije i Srba.

Istakao je da "svi oni, na kraju krajeva, znaju da sve što je bilo na severu Kosova je izazvano jednostranim potezima Prištine".

- Dobar deo ljudi u svetu koji pokušava da sagleda situaciju na Kosovu, neće više baš uvek da zažmuri i kaže Prištini "možete da radite šta hoćete", i to su pomaci, ne u strateškom, već u taktičkom smislu.

Novosti

Vučić je otkrio da su tokom susreta sa Šoleom na stolu bile četiri ključne teme: KiM, uključujući Šolc-Makronov plan, bilateralni odnosi, situacija u regionu i rusko-ukrajinski sukob. Preneo je da su razgovarali i o Zajednici srpskih opština, i zahvalio se američkoj delegaciji što su insistirali na sprovođenju ovog dela Briselskog sporazuma:

- Preneo sam Šoleu da je nemoguće postići napredak, kada se Priština poziva na sopstvene pravne akte, jer tada dijalog nije ni imao smisao. Sada je potpuno jasno da ZSO mora da bude formirana, ali ne znam kako misle to da izvedu s obzirom na ove stavove Prištine. Neće biti jednostavno.

Konstatovao je da je dan nakon sastanka sa Šoleom u Prištini, premijer privremenih institucija u pokrajini Aljbin Kurti u Beču ponovio da ga ne interesuje formiranje zajednica na etničkoj osnovi, što znači da ga ne interesuje ZSO.

- Rekao je ranije da nije zadovoljan francusko-nemačkim planom, a ja sam govorio da to nije istina, da bi sada poručio da ga u potpunosti prihvata. To smo znali od početka, jer je taj plan zasnovan na svemu što traže i hoće. On kaže da sve prihvata samo da bi izbegao prethodnu obavezu formiranja ZSO - rekao je Vučić, dodajući da će biti teško jer Srbija nema saveznika, ali nema ni mnogo izbora.

Foto N. Skenderija

Miroslav Lajčak

Vučić je otkrio da ga 20. januara očekuje veliki sastanak, kako je ranije najavljivano, sa izaslanicima Brisela, Pariza i Nemačke - Miroslavom Lajčakom, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom. Pre toga, ići će u Davos, na Svetski ekonomski forum.

Šole je posle sastanka sa Vučićem poručio da nije došao da bi postavljao bilo kakve ultimatume, već da izrazi snažnu podršku dijalogu uz posredstvo EU i istraži načine kako bi on mogao da napreduje. Preneo je da je u Prištini istakao da bi ZSO trebalo da se formira i da to bude u skladu sa ustavom Kosova, ali da ne može da otkriva na koji način će se obaviti implementacija sporazuma.

- Verujemo da je dijalog uz posredstvo EU najbolji put da se unapredi evropska budućnost Kosova i Srbije. Znamo da će odluke biti teške, ali SAD su ovde da podstaknu lidere da preduzmu te kritične korake, kao što smo bili tu i u prošlosti - rekao je Šole.

Šef diplomatije Ivica Dačić, koji se takođe sastao sa Šoleom, rekao je juče da je vašingtonskom zvaničniku otvoreno poručio da "nema toga u Srbiji ko će prihvatiti nezavisnost Kosova, kao i da je predsednik Vučić ključni garant mira i stabilnosti u regionu, Srbiji i na KiM":

Foto: EPA/Profimedia

Jens Pletner i Emanuel Bon

- Nema iznova pregovaranja o ZSO, ni direktno ni indikrektno nećemo priznati nezavisnost Kosova, nećemo dozvoliti pogrom Srba na KiM, a obaveza Kfor je da garantuje bezbednost.

Sastanke Šolea sa srpskim državnim vrhom naš ambasador u SAD Marko Đurić ocenjuje kao dobre za odnose dveju zemalja. Naveo je da je to bilo "popodne borbe za srpske interese", dodavši da je Vučić detaljno izneo sve napade, teror i pritiske na kosovske Srbe i načine za rešenje krize. Naglasio je i da se pozicija Srbije pažljivo sluša, navodeći da Priština nema blanko podršku Vašingtona. Ukazao je i da SAD više insistiraju na formiranju ZSO od evropskih zvaničnika.

KURTI TRAŽI SASTANKE SVAKOG MESECA

ALjBIN Kurti rekao je juče da bi sastanci u Briselu sa predsednikom Vučićem trebalo da se održavaju svakog meseca, jer su "neslaganja velika, a poverenje malo, kao i da ne zna tačno zašto se to dogodilo".

Američki diplomata Derek Šole pre toga je poručio da zasada nema preduslova za susret Vučića i Kurtija. Na to se nadovezao i predsednik Vučić, koji je rekao da preduslova nikada nije ni bilo, ali da je Srbija uvek spremna da razgovara i nije bežala od dijaloga, a koliko će to da bude svrsishodno, to je drugo pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (101)

SUDIĆE NAM VIŠI SUD U BEOGRADU:Radikal Miljan Damjanović posle odluke Mehanizma u Hagu da prepusti slučaj srpskom pravosuđu