PRIČU O "AGENTIMA" SPONZORIŠE AMERIKA: I list "Oslobođenje" se uključio u lov na "ruske špijune"

V. N.

14. 01. 2023. u 07:00

SPISAK "Putinovih agenata" koji nedeljama u Srbiji dopunjava opskurni pokret "Oktobar" stigao je i na stranice sarajevskog "Oslobođenja" i to u okviru projekta koji finansira američki Stejt department.

ПРИЧУ О АГЕНТИМА СПОНЗОРИШЕ АМЕРИКА: И лист Ослобођење се укључио у лов на руске шпијуне

Foto Tanjug

Uz objašnjenje da je prvi na listi onih koji rade za Rusiju direktor BIA Aleksandar Vulin, a na njoj se nalazi i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, list navodi i izjavu predsednika organizacije "Oktobar" Čedomira Stojkovića da ga niko ne finansira i da su njegove informacije o tome ko je agent - 100 odsto tačne.

Upravo na sajtu pokreta koji je najavio da će obelodaniti 4.000 "ruskih agenata" navodi se da im je partner platforma "Veblium" koja se bavi izradom sajtova i podržava Ukrajinu u terenutnom sukobu sa Rusijom.

Iako se ispod teksta u "Oslobođenju", pored informacije da je pisan u okviru projekta koji finansiraju vlasti SAD, navodi i da izneti stavovi ne moraju nužno da odražavaju i mišljenje ministra spoljnih poslova SAD, nameće se stav da je traženje "ruskih špijuna" zapravo deo akcije koju Vašington sprovodi kako bi sprečio, kako vole da kažu, "maligni ruski uticaj na Balkanu".

Inspektorat američkog Stejt departmenta objavio je krajem prošle godine izveštaj Fonda o borbi protiv ruskog uticaja u kome se navodi da su SAD potrošile više od milijardu dolara od 2017. godine do sada za finansiranje nevladinih organizacija, medija, kao i drugih subjekata i programa koji se suprotstavljaju ruskom uticaju.

U izveštaju koji je objavljen na sajtu Stejt departmenta navodi se da je najveći deo novca - 621,5 miliona dolara izdvojeno za finansiranje organizacija i programa u istočnoj Evropi - za zemlje Višegradske grupe kojima pripadaju Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, a za balkanske države 454 miliona dolara.

Foto printskrin Oslobođenje

Tako je, navodi se, 55,5 miliona dolara opredeljeno za organizacije u Srbiji, a za tzv. Kosovo 61,1 milion dolara. Amerikanci su za Bosnu i Hercegovinu dale nešto više od 80 miliona dolara, Severnu Makedoniju 67,4 miliona, Crnu Goru 50 miliona.

Kako se objašnjava, programi su napravljeni tako kako bi se postigli ciljevi Zakona o suzbijanju uticaja američkih protivnika kroz sankcije i pružila inostrana pomoć zemljama podložnim "uticaju i agresiji Ruske Federacije koje nemaju ekonomske mogućnosti da joj se efikasno odupru".

ZASADA OBELEŽENE 44 OSOBE

NA listi "Oktobra" trenutno su 44 osobe. Poslednji su dodati lider SPS i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, istoričar Miloš Ković, kao i akademik Kosta Čavoški. Među "agentima" su poltičari, novinari, profesori... Na ovo javno targetiranje nije reagovala nijedna nevladina organizacija kojima su usta puna zaštite ljudskih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati