NEMAČKI RECEPT ZA "PRIPITOMLJAVANJE" PREDSEDNIKA: Vučić da plati cenu što ne uvodi sankcije Rusiji

V. N.

04. 01. 2023. u 15:56

NE radi se o kažnjavanju Srbije, već o tome da Aleksandar Vučić mora da plati cenu svoje politike. Ako se ne priključi sankcijama protiv Rusije, ako ne prekine da podgreva konflikt sa Kosovom, ako ne sedne za sto da počne ozbiljne pregovore sa Kosovom - onda bi kandidatski status Srbije trebalo zamrznuti i okončati finansijsku pomoć EU. Ukoliko se takva pretnja iznese verodostojno, Vučić će brzo postati pitom. I tek tada zemlja ima šansu da stigne tamo gde pripada - u EU.

НЕМАЧКИ РЕЦЕПТ ЗА ПРИПИТОМЉАВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА: Вучић да плати цену што не уводи санкције Русији

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ovaj recept za "pripitomljavanje" Aleksandra Vučića i države na čijem je čelu iznet je u komentaru na portalu nemačkog nedeljnika "Cajt". U tekstu koji potpisuje novinar Ulrih Ladurner ogoljen je čitav arsenal političkih ucena kojima bi, prema mišljenju autora, trebalo da pribegne politički zapad ni bi li slomio predsednika Srbije koji se skoro godinu dana drži principijelnog stava - ne uvodi sankcije Ruskoj federaciji.

Stoga nemački žurnalista "otvara oči" birokratama iz Brisela i savetuje ih kako da slome Vučića.

Foto: Printscreen/Zeit

- Kad se priča o uzrocima, često se zalazi u sitnice balkanske politike, registarske oznake, lične dokumente i ostale banalnosti. To je skretanje pažnje, dim koji treba da sakrije suštinu. A suština je dramatična omaška EU u ovom regionu. Godinama, naime, EU sledi politiku koja se može sažeti ovako: Srbija je najveća država Zapadnog Balkana. Bez Srbije nema stabilnosti regiona. Ako ona pristupi Uniji, silom svoje teže će povući i ostale države Zapadnog Balkana. Zato se teži dobrim odnosima sa tom zemljom, bez obzira ko vlada u Beogradu - navodi se u tekstu.

Ladurner u komentaru dodaje da se Vučić na početku pandemije "poput lakeja" bacao pred noge kineskog predsednika Sija, te "poput berserkera" kidisao na EU. Navodi se i da Vučić do danas odbija da uvede sankcije Rusiji.

- Tu je i najvažnije: Upravo Vučić uvek iznova podgreva konflikt sa Kosovom kako bi iz toga izvukao politički kapital. To je providna, opasna igra. Time on ne rizikuje samo nasilne sukobe, već blokira integraciju Zapadnog Balkana u EU. S obzirom na dugu listu griehova, valja još jednom podsetiti: Srbija je kandidat za EU. A predsednik te zemlje svesno vodi politiku koja šteti EU, regionu, ali i samim Srbima. Tome se mora stati u kraj - komentariše Ladurner.

Prema njegovom mišljenju, Vučić "reaguje samo na pritisak". Podseća se da je Srbija jesenas promenila svoju viznu politiku kad je iz Brisela i Berlina zaprećeno sankcijama. Tada je, naime, u EU porastao broj tražilaca azila iz Indije, Tunisa i Burundija, koji su bezvizno putovali u Beograd, a odatle ilegalno ka EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (107)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju