U FIOCI SRBIJE I 10. OTPRIZNAVANJE: Novi presek - od 193 zemlje, njih 105 ne priznaje lažnu državu Kosovo

S. Rovčanin Tomković

03. 01. 2023. u 07:00

NA spisak zemalja koje su povukle priznanje tzv. Kosova upisana je još jedna. To je ukupno deseta država koja je odlučila da promeni svoju odluku, a na listi je koju Srbija još nije obelodanila.

У ФИОЦИ СРБИЈЕ И 10. ОТПРИЗНАВАЊЕ: Нови пресек - од 193 земље, њих 105 не признаје лажну државу Косово

Foto Tanjug

Ovu informaciju "Novostima" je potvrdio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, najavljujući da će Srbija intenzivirati diplomatsku akciju oko otpriznavanja lažne države. To je ujedno i odgovor Beograda na poteze Prištine koja krši sve dogovore i sporazume, a posebno Vašingtonski dokument koji podrazumeva da neće podnositi zahtev za prijem u međunarodne organizacije.

Umesto da "zamrznu" te inicijative, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i članovi njegovog kabineta poslednjih meseci razleteli su se po svetu, pokušavajući da se domognu članskih karata koje im ni po jednom kriterijumu ne pripadaju. A, vrhunac je bilo podnošenje aplikacije za prijem u Evropsku uniju, što će biti i svojevrstan ispit za članove "kluba 27". Španija se već ovim pitanjem oglasila, istakavši da neće podržati aplikaciju.

Svi ovi pokušaji da se domogne mesta u nekoj od evropskih i svetskih organizacija, ne zamagljuju glavni cilj Prištine - stolica u Ujedinjenim nacijama koju konstantno ciljaju. To se čak pominje i u nemačko-fracuskom planu za dijalog Beograda i Prištine, a što je naša zemlja odbila. I pored podrške koju Albancima pružaju zapadne sile, mesto u UN, po svemu sudeći, prevelik je zalogaj, posebno zbog diplomatske ofanzive koju sprovodi Beograd.

Foto: Tanjug

Ivica Dačić

Čak i da kojim slučajem svetski parlament odluči da sada glasa o prijemu lažne države, brojke su na strani Srbije. Trenutni bilans pokazuje: od ukupno 193 članice UN, 105 ne priznaje lažnu državu, a 88 priznaje (od kojih pet država i pored priznanja, ne glasa u korist Prištine kada su u pitanju aplikacije za članstvo u organizacijama). Da bi neko ušao u Ujedinjene nacije potrebna je dvotrećinska većina. Glasa se po principu jedna država - jedan glas, pa na Ist Riveru istu snagu imaju svetske sile i male zemlje.

Na pitanje "Novosti" zašto još nisu objavljena imena onih koji su se odlučili da povuku priznavanje, Dačić je rekao:

- Prvo, poštujemo njihov stav i ne želimo da ih izlažemo nekom pritisku i od Prištine, a naročito od njenih saveznika. Moramo da budemo pažljivi. Drugo, mi smo Vašingtonskim sporazumom preuzeli obavezu da zastanemo sa inicijativom otpriznavanja i hteli smo da pokažemo da se držimo onog što smo potpisali. Ipak, Priština to ne radi. Razlika u odnosu prema preuzetim obavezama je suštinska i svi koji posreduju dobro znaju ko je ozbiljan partner, a ko lažov.

Foto: Profimedia

Aljbin Kurti

Prema saznanjima "Novosti", među državama čije imena još čuvamo u tajnosti, nalaze se afričke, zemlje karipskog regiona i Tihog okeana. Među njima ima i država koje su uticajne u svojim regionima i mogu izazvati domino efekat novih otpriznavanja tzv. Kosova.

Inače, do potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, u septembru 2020, kojim se Priština obavezala na moratorijum za podnošenje kandidatura za međunarodne organizacije, a Beograd da će zastati sa lobiranjem za otpriznavanja, čak 18 zemalja preinačilo je svoju prvobitnu odluku o statusu Kosova. Od maja ove godine, kada su iz Prištine podneli zahtev za članstvo u Savetu Evrope, na adresu Beograda stigle su note još deset država da povlače priznavanje. To znači da je u poslednjih nekoliko godina čak 28 država promenilo svoj stav o KiM, a biće ih još.

Printscreen/Facebook

LISTOM STAJU NA STRANU BEOGRADA

NA spisku 18 država koje su do potpisivanja Vašingtonskog sporazuma povukle priznavanje Kosova nalaze se: Sijera Leone, Surinam, Togo, Gana, Nauru, Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Solomonska Ostrva, Palau i Centralnoafrička Republika. Priština je pokušala da progura informaciju da se Palau opet predomislio, ali to nije bilo tačno.

FOTOGRAFIJA TZV. KOSOVSKIH POLICAJACA SA JARINjA

PRIPADNICI tzv. kosovske policije na administrativnom prelazu Jarinje Novu godinu su proslavili uz zastavu Albanije.

Na fejsbuk-stranici jednog informativnog portala iz Južne Mitrovice objavljena je fotografije grupe tzv. kosovskih policajaca koji u novogodišnjoj noći poziraju sa dugim cevima, a njih četvorica u prednjem redu drže raširenu zastavu Albanije.

NATERAJTE PRIŠTINU DA ODUSTANE OD MILITANTNIH PLANOVA

VLASTI na tzv. Kosovu idu ka eskalaciji, zapadne zemlje treba da izvrše pritisak na Prištinu i nateraju je da odustane od militantnih planova i ispuni obaveze koje predviđaju stvaranje zajednice srpskih opština kao centralnog elementa u rešavanju kosovskog problema, poručio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško za Sputnjik.

- Sa velikom zabrinutošću pratimo razvoj situacije na tzv. Kosovu i oko njega. Vidimo da kosovske vlasti vode politiku eskalacije, a očigledno je da se oslanjaju na podršku, otvorenu i skrivenu, svojih pokrovitelja, pre svega Evropske unije i Vašingtona - rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima,"svi oni koji utiču na politiku ponašanja tzv. Kosova treba da na njega izvrše pritisak u pravcu iznalaženja političkog rešenja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)