SNAŽNA PODRŠKA ZA SRBIJU PO PITANJU KOSOVA: Ambasador Argentine jasno poručio - "Daleko smo, ali bliski u duši"

Novosti online

31. 12. 2022. u 12:10

ARGENTINA snažno podržava stav Srbije u vezi sa KiM zasnovan na strogom poštovanju principa teritorijalnog integriteta, koji je jedan od glavnih principa sadržanih u Povelji UN i stoga ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu, izjavio je ambasador Argentine u Beogradu Osvaldo Narsis Marsiko.

СНАЖНА ПОДРШКА ЗА СРБИЈУ ПО ПИТАЊУ КОСОВА: Амбасадор Аргентине јасно поручио - Далеко смо, али блиски у души

Foto: Jutjub/Dipos

U intervjuu za Kosovo onlajn, on je naveo da su bilateralni odnosi Argentine i Srbije tradicionalno veoma dobri i da ih karakteriše saradnja, koordinacija i međusobna podrška u međunarodnim organizacijama.

- Srbija podržava Argentinu u suverenom sporu sa Velikom Britanijom u vezi sa Malvinskim (Foklandskim) ostrvima. Na primer, Srbija je ove godine u junu prvi put učestvovala na Specijalnom komitetu UN za dekolonizaciju u korist stava Argentine o Malvinama - istakao je Marsiko i dodao da su kulturne veze jake i da veoma naporno radi sa svojim timom koji posećuje srpske univerzitete, kulturne centre, opštine, na promociji argentinske kulture, istorije i turizma i kovanju zajedničkih projekata.

- Daleko smo od Srbije, ali bliski u duši. Sa komercijalne strane, u oktobru 2022. godine, srpsko tržište je zvanično otvoreno za argentinsko meso i u ambasadi radimo vredno sa argentinskim izvoznicima i srpskim uvoznicima. Izgledi su zaista veoma dobri - kazao je ambasador Argentine u Beogradu.

Na pitanje da prokomentariše nedavni susret sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i iznese mišljenje o aktuelnoj krizi na severu KiM i dijalogu Beograda i Prištine, Marsiko je rekao da je imao dug, iskren i produktivan sastanak sa ministrom spoljnih poslova Dačićem.

- Više puta je bio u Argentini u različitim zvaničnim svojstvima. On zna da ima veoma dobrog i pouzdanog prijatelja u Argentini - naglasio je on.

Marsiko je naveo da je Argentina veoma zabrinuta zbog sadašnje krize na severu Kosova.

- Obe strane moraju sesti za sto i ozbiljno pregovarati kako bi se pronašlo mirno i obostrano prihvatljivo rešenje. Mislim da je dijalog kojim posreduje Evropska unija veoma važan i ne sme da se prekida. S tim u vezi, smatram da je od suštinske važnosti da se generišu mere za izgradnju poverenja, izbegavaju jednostrana i provokativna akta i da se pridržavaju prethodnih dogovora, na primer, Briselskog sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština - istakao je on.

Marsiko je rekao da Argentina najoštrije osuđuje raspoređivanje takozvanih kosovskih specijalnih snaga na Malvinskim ostrvima.

- To je jednostrani akt Ujedinjenog Kraljevstva suprotan Opštoj rezoluciji UN 37/9 koja poziva obe strane u sporu oko suvereniteta nad Malvinskim ostrvima i okolnim morskim prostorima da se precizno uzdrže od jednostranih akata koji prejudiciraju ishod pregovora - dodao je on.

Kada je reč o nedavnoj zabrani ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM, ambasador Argentine u Beogradu je naglasio da smatra da je zabrana potpuno neprihvatljiva i neopravdana.

- Kao što sam već rekao, ne pomaže u stvaranju neophodne atmosfere poverenja, koja je neophodna za bilo kakve uspešne pregovore - rekao je Marsiko.

(Kosovo Online)

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE - Prvi susret Nikole Nedeljkovića sa porodicom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a