SUDI SUDIJAMA, GUBI PRIJATELJE: Hiseni - Bila bi sreća da ova vlada ode i da se takva nikada više ne vrati

M. St.

30. 12. 2022. u 08:00

ODLUKE da se jedan Srbin prebaci u kućni pritvor, a drugi pusti na slobodu premijer lažne države Aljbin Kurti, očigledno, doživljava kao lični poraz i zato povlači neprimerene poteze.

СУДИ СУДИЈАМА, ГУБИ ПРИЈАТЕЉЕ: Хисени - Била би срећа да ова влада оде и да се таква никада више не врати

Foto: J. Matijević

Direktno je kritikovao sudske odluke, prozivajući delioce pravde, a u tom izlivu gneva pridružila mu se i predsednica privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani.

Na ovo zadiranje u pravosuđe reagovao je i sudski savet tzv. Kosova, a posebno zbog njegove izjave da se pita koji bi to sud odobrio određivanje kućnog pritvora.

- Pa, kada imate optužbu za terorizam, šaljete u kućni pritvor, jako me zanima ko je tužilac koji podnosi ovaj zahtev i ko je sudija za prethodni postupak koji to odobrava - pitao je Kurti.

Foto: Profimedia

Optužujući ga za diletantske akcije, tamošnja bivša vlast i njegovi politički protivnici napali su Kurtija da je odgovoran za konfrontaciju sa svim prijateljima koje Priština ima u svetu. A bivši ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Skender Hiseni poručio je da bi bila "sreća iznad svake sreće da ova vlada ode i da se takva nikada ne vrati":

- Kurti ugrožava sve što je izgrađeno od završetka rata i proglašenja nezavisnosti svojim diletantskim akcijama, koje počinje ne znajući kako da ih završi.

I bivši glavni pregovarač Prištine u briselskom dijalogu Edita Tahiri istakla je da, svaki put kada dođe do tenzija, Kurti popusti i pravi kompromise sa Beogradom. Ona je navela da je on prihvatio Zajednicu srpskih opština i da je to potvrdio ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, a koji je rekao da je dobro da se "asocijacija" formira i da je to logično.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj optužila je Kurtija da je pokušao da sakrije "dogovor" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o "oslobađanju zločinaca", kako je nazvala uhapšene Srbe.

SPREČITI KAMPANjU LINČA

SAVET za ljudska prava i slobode pozvao je juče tužilaštvo i kosovsku policiju da pokrenu istrage zbog pretnji koje su usledile posle odluke da se Dejanu Pantiću odredi kućni pritvor:

- Preteći i ucenjivački grafiti dodatno su narušili bezbednost tužioca i sudija za prethodni postupak intenziviranjem kampanje linča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GRENEL JASNO O REZOLUCIJI O SREBRENICI: Ne treba sve ratne zločine označiti kao genocid