PRVA REAKCIJA EU O ZABRANI PRIŠTINE ZA POSETU PATRIJARHA: I ponovo "obe strane"?!

Tanjug

26. 12. 2022. u 22:54 >> 00:11

EVROPSKA unija saopštila je večeras da se na Kosovu i Metohiji mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući i verske vođe i zatražila da obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga.

ПРВА РЕАКЦИЈА ЕУ О ЗАБРАНИ ПРИШТИНЕ ЗА ПОСЕТУ ПАТРИЈАРХА: И поново обе стране?!

Foto AP

Evropska unija „oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se „bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja, saopštila je večeras Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU.

EU navodi da je situacija na severu pokrajine i dalje napeta i da se mora poštovati vladavina prava, a da se bilo kakav oblik nasilja neće tolerisati.

EU u saopštenju apeluje na predsednika Vučića i premijera Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica, a EU aktivno podržava ove napore.

- Očekujemo da se (tzv.) Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova - saopštila je Nabila Masrali.

Masralijeva ističe da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i dodaje da EU poziva obe strane da se konstruktivno angažuju.

Ona podseća da su visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u kontaktu sa liderima tzv. Kosova i Srbije, kao i sa Euleksom i Kforom i nastavljaju da pažljivo prate stanje na terenu.

BONUS VIDEO: PO NAREĐENjU VRHOVNOG KOMANDANTA: Podignuta puna borbena gotovost pripadnika MUP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (12)

SKANDAL NA ROLAN GAROSU! Zverev boluje od neizlečive bolesti, a u Parizu mu zabranili da primi terapiju