KATASTROFALNA SITUACIJA U POLICIJI LAŽNE DRŽAVE: Albanski mediji o rasulu - Demoralisani su, traže da idu kućama i krive Svečlju

Novosti online

22. 12. 2022. u 10:21

PRIPADNICI policije tzv. Kosova, Albanci iz svih delova KiM, koji su upućeni poslednjih dana i nedelja u severne opštine gde žive većinom Srbi, frustrirani su i tamo se nalaze nevoljno, a oprema im je zastarela, piše Albanijan post.

КАТАСТРОФАЛНА СИТУАЦИЈА У ПОЛИЦИЈИ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Албански медији о расулу - Деморалисани су, траже да иду кућама и криве Свечљу

Foto Tanjug/AP

Kako navodi albanski portal, policajci o tome izbegavaju da pričaju, ali postavljaju pitanje zašto su im panciri stari.

- Zato što nam druge nisu kupili. Ne želim da pričam, ali me s druge strane iritira velika dvosmislenost - rekao je jedan neimenovani policajac za Albanijan post.

Portal piše da ovo nije jedina briga ovog policajca koji već nekoliko dana radi prekovremeno na severu, pošto je oko 500 Srba napustilo redove policije zbog poslednjih odluka vlade u Prištini.

Pripadnik policije tzv. Kosova s kojim je Albanijan post razgovarao kaže da kada ode na sever, nema pojma šta treba da radi.

- Nejasan stav nadležnih onemogućio je policiju da ima opšti operativni plan. Uglavnom se upravlja prema situaciji i iz dana u dan - piše Albanijan post.

List navodi reči jednog od visokorangiranih policajaca tzv. Kosova.

- Zbog poštovanja institucije i specifične kulture ljudi iz sektora bezbednosti, policajci nerado izražavaju svoje nezadovoljstvo, ali situacija je katastrofalna - rekao je pripadnik komandne strukture policije.

On, kako prenosi Albanijan post, krivi politički deo policijskog rukovodstva, posebno ministra Dželjalja Svečlju.

- Frustracija i revolt su veliki - kaže ovaj policijski službenik.

Dodao je da se na Jarinju nalaze policajci koji su odbili hranu i žele da budu pušteni kući.

- Revoltirani su jer su tu danima u teškim uslovima. Izdržali bi kada bi imali jasnu predstavu zašto su došli u ovu situaciju - rekao je drugi zvaničnik za Albanijan post.

Navode da je Euleks posle 10 dana morao da im donosi hranu, odeću i sredstva za higijenu.

- Policajci kojima je Kfor pomogao da napuste Jarinje zvanično su bolesni, ali to nije tačno. Nisu bolesni, samo nisu hteli da ostanu tamo - kaže sagovornik Albanijan posta.

Direktor Opšte bolnice "Dr Sami Hadžibećiri" u Južnoj Mitrovici Ljuljeta Zubija kaže da "nijedan policajac nije tražio medicinsku pomoć u bolnici".

I predsednik Sindikata policije tzv. Kosova Imer Zećiri rekao je da niko od policajaca koji su uklonjeni sa Jarinja gde su radili nije bio bolestan.

- Nisu imali nikakvih zdravstvenih problema i nisu povređeni - izjavio je Zećiri.

Međutim, Zećiri kaže da je problem njihov rad 12 dana bez mogućnosti da ih neko zameni.

Situacija sa barikadama, bez mogućnosti kretanja, bez jasnih direktiva i cilja demoralisala je mnoge policajce, piše albanski portal.

Nemogućnost delovanja, loša organizacija i rad bez plana na severu pripisuju se ministru Svečlji. U policiji je javna tajna da je "on slab ministar“, zaključuje Albanijan post.

(Kosovo Online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MOĆAN PRIKAZ PVO NA PEŠTERU: U vežbu uključeni FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“