NATO JE NA STRANI BANDITA: Ruski poslanik Vaserman o novom nasilju nad Srbima na KiM - Pljačke crkava i kuća će proći nekažnjeno

S. R.

16. 12. 2022. u 19:14

MEŠTANI zaseoka Bogoševce u Sredačkoj župi kod Prizrena, prilikom nedavnog boravka u svom rodnom mestu, 12. decembra, zatekli su obijene kapije i vrata na više kuća, a tom prilikom su primetili i da su im pokradeni kućni aparati, garderoba i drugi predmeti. U istom selu obijena je i crkva Svetog Nikole koja datira s kraja 16 veka, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

НАТО ЈЕ НА СТРАНИ БАНДИТА: Руски посланик Васерман о новом насиљу над Србима на КиМ - Пљачке цркава и кућа ће проћи некажњено

Foto: Profimedia/pritnskrin/ilustracija

Novinar ruske agencije FAN se obratio poslaniku Državne dume Anatoliju Vasermanu da sazna da li će ovaj zločin dovesti do mera odmazde srpskog stanovništva Kosova i Metohije.

- Svaki pokušaj njihove strane da stvore ozbiljne jedinice za samoodbranu kako bi mogli da odbiju zverstva albanskih bandita biće zaustavljen od strane okupacionih snaga NATO-a na Kosovu i Metohiji - rekao je parlamentarac.

Istovremeno, on je naglasio da su Albanci na toj teritoriji naoružani, a Srbi ne.

- Pa, takozvani „mirovni kontingent“, koji predstavlja NATO odred, u potpunosti je na strani bandita, tako da će pljačke crkava i kuća na severu Kosova i Metohije verovatno proći nekažnjeno kao i drugi zločini Albanaca u ovim krajevima: od trgovine organima do transporta heroina širom Evrope - rekao je Anatolij Vaserman.

Podsećamo, obilaskom sela, meštani su primetili da je više kuća njihovih komšija takođe obijeno i da je u njima izvršena premetačina. Prema njihovim rečima, ovo je već četvrti put da se stanovnicima zaseoka Bogoševce planski i masovno obijaju i pljačkaju domovi.

Ovoga puta izgrednici su poharali i lokalnu crkvu. Kako su meštani primetili i o tome obavestili Kancelariju za Kosovo i Metohiju, lopovi su razbili i katanac od ulaznih vrata crkve Svetog Nikole, polomili staklo rama od ikona, izvršili premetačinu i odneli novac koji su vernici ostavljali na ikoni.

U zaseoku Bogoševce je pre rata živelo oko stotinka Srba, koji ni danas ne mogu da budu spokojni prilikom obilaska domova koje su morali, ne svojom voljom, da napuste i svetinja koje svedoče o njihovom trajanju na ovim prostorima.

Ovakvi incidenti pokazuju i objašnjavaju zbog čega je stopa povratka Srba na Kosovu i Metohiji manja od dva odsto i najmanja u jednom postkonfliktnom području.

Uz svakodnevna zastrašivanja i hapšenja, Srbi se na Kosovu i Metohiji suočavaju sa gotovo svakodnevnim institucionalnim, ekonomskim i neretko fizičkim nasiljem od strane Prištine, za koja po pravilu niko ne odgovara, niti se svi takvi incidenti više i prijavljuju Kosovskoj policiji, s obzirom na to da se njihovim odnosom prema Srbima i nekažnjavanjem izgrednika, ruše svi mostovi poverenja, navela je Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna