BEZOČNE PRETNJE POLICIJE LAŽNE DRŽAVE: Biće nas još više na severu KiM!

D. Zečević

09. 12. 2022. u 20:47

IZ tzv. kosovske policije otvoreno poručuju - narednih dana biće nas još više na severu! I te pretnje stižu pošto su sinoć, sačekavši da se dobro smrkne, prištinske vlasti organizovale upad u Kosovsku Mitrovicu više od 300 policijaca, među kojima su bili i specijalci s dugim cevima i pod punom ratnom opremom.

БЕЗОЧНЕ ПРЕТЊЕ ПОЛИЦИЈЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Биће нас још више на северу КиМ!

D.Z.

Pravdajući akcije navodnim održavanjem javnog reda i mira, iz policije u kojoj više nema Srba, saopštavaju da kontinuirano analiziraju dešavanja i prave stručne procene na osnovu kojih preduzimaju "neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova". Reporteri "Novosti", obilazeći Mitrovicu, uverili su se koliko su potezi jurišnika Aljbina Kurija razumni i zakoniti - uneli su samo nemir među Srbe i dodatno podstakli njihovu strepnju.

Nakon upada u severni deo Mitrovice i vršljanja tokom noći po ulicama, pripadnici kosovske policije povukli su se oko sedam ujutro. Oko deset sati dvadesetak policajaca, u nekoliko grupa, bili su ponovo stacionirani nadomak prostorija Opštinske izborne komisije, odnosno kod mesta zvanog Tri solitera u Kolašinskoj ulici, gde smo uočili i dva džipa Euleksa. Upravo su prostorije izborne komisije pre nekoliko dana bile glavna meta, na koje je organizovan juriš.

Mada je situacija u gradu bila mirna, ova ulica, kao i multietničko naselje Bošnjačka mahala u kojem se nalaze radnje čiji su vlasnici uglavnom Albanci, tokom prepodneva su delovali pusto. Nešto kasnije, U Bošnjačkoj mahali bilo je i građana i pripadnika policije. U centru grada bile su vidljive i pešačke patrole Euleksa.

Foto: "Novosti"

Od prolaznika u Mitrovici čuli smo jedinstvenu ocenu da je najnoviji upad kosovskih policajaca sračunat samo s jednim ciljem - da ih dodatno zastraši.

- Mi smo već na ovo navikli, ali ovom poslednjom provokacijom su dodirnuli dno. I oni znaju da više ljudi nemaju kud i da moraju da im se suprotstave. Mi gajimo nadu u našu državu, vidimo da je u međunarodnim stegama, ali živimo u nadi - ispričao nam je profesor srpskog jezika u penziji, koji živi u Kolašinskoj ulici, gde su mu i sin i troje unučadi.

Kaže da mlađi blizanci, koji su peti razred, nisu otišli u školu, a da je starija unuka, ipak bila na nastavi. Upitan - šta misli o mogućnosti da se primenom Rezolucije 1244 vrati deo naših bezbednosnih snaga, naš sagovornik kaže da je dobro što se taj deo dokumenta spominje javno i da je to možda jedino rešenje za zaštitu srpskog naroda na severu Kosmeta.

Milan Cerovina, jedan od retkih koji je pristao da govori pod imenom, slaže se da je ideja o povratku do 1.000 vojnika ili policajaca, odlična, ali smatra da je sada za to kasno. I on poslednji upad kosovskih policajaca ocenjuje kao demonstraciju sile:

- Sada malo i perfidno deluju, verovatno ih neko uči. A ovo je čista okupacija!

OTEŽANO TELEFONIRANjE

Tokom jutarnjih sati, mreža srpske mobilne telefonije uglavnom nije funkcionisala u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. Bilo je teško uspostaviti vezu, a razgovori su bili gotovo nemogući zbog prekida. Sve prodavnice u gradu na Ibru radile su uobičajeno, kao i škole i zdravstvene ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina