OVO JE POSLEDNJI POZIV: Petković o situaciji na KiM i "sahrani" Briselskog sporazuma

Novosti onlajn

09. 12. 2022. u 09:26

PETKOVIĆ je kazao kako su svi juče mogli da gledaju sinhronizovan napad premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija na Srbe i severno i južno od Ibra.

ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ПОЗИВ: Петковић о ситуацији на КиМ и сахрани Бриселског споразума

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Ovo je poslednji poziv međunarodnoj zajednici, jer narod neće više da trpi zulum Aljbina Kurtija - kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Oni u Prištini ne prezaju ni od čega, oni su upali u Veliku Hoču jer vlasnik vinarije Petrović nije platio nekakve porezne akcize. Od pandemije virusa korona, on to vino nije prodavao, držao je u podrumu. Iako je juče pokušao da se dogovori sa njima, nisu hteli da čuju, već su mu konfiskovali 42.000 litara vina. Način na koji su to uradili bio je bezobrazan, bukvalno su 25 vrsta vina pretočili u jednu cisternu - rekao je Petković gostujući na TV Pink.

Petković dodaje da niko ne može da shvati i razume šta to Kurti radi.

Direktor Kancelarije za KiM istakao je i da je upad tzv. kosovske policije u dvorište vrtića u Leposaviću čista provokacija.

- Namerno to rade, žele da izazovu incidente, da izazovu novu krizu, da zaplaše narod. Povod za to je navodno bila neka pljačka, a kasnije se ispostavilo da je taj automobil došao sa juga, a kada nisu mogli da opljačkaju banku, on se uputio ka jugu Mitrovice. Ideja je bila da se inscenira ceo taj događaj kako bi krenuli sa akcijama koje su se desile tokom večeri - objašnjava Petković.

Foto: "Novosti"

Petković je dodao da mnogo toga može da bude promenjeno ako Kurti nastavi da maltretira srpski narod i da je zato rekao da ćemo razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti na prostor KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Mi samo želimo da se držimo međunarodnog prava. Ako KFOR i Euleks nisu u stanju i mogućnosti da zaštite srpski narod i dopuštaju maltretiranje naroda, ima ko će da zaštiti srpski narod - istakao je Petković.

On je rekao kako je pristup Beograda uvek bio da se razgovara, ali je sada to jako upitno zbog Aljbina Kurtija i istakao da prvo neko treba njega da urazumi, jer svakog dana želi rat i izaziva nemire.

- On ne želi dogovor, želi da sahrani Briselski sporazum - naglasio je Petković.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (148)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili