MALI U SKUPŠTINI: Ako izglasate ovaj budžet, glasali ste za povećanje plata i penzija (VIDEO)

Novosti online

08. 12. 2022. u 10:10 >> 19:18

POSLANICI Skupštine Srbije danas su nastavili sa raspravom o amandmanima na Oredlog zakona o budžetu za 2023. godinu i setu finansijskih zakona.

МАЛИ У СКУПШТИНИ: Ако изгласате овај буџет, гласали сте за повећање плата и пензија (ВИДЕО)

Foto: RTS Printskrin

Mali o značaju budžeta za koji će se glasati sutra

Ministar finansija Siniša Mali zahvalio se poslanicima na konstruktivnoj i sadržajnoj debati o dokumentu koji je važan za građane Srbije.

- Ukoliko sutra izglasate ovaj budžet znači da ste izglasali povećanje plata u javnom sektoru i penzija. Izglasaćete dalje rasterećenje zarada, izglasaćete i povećanje minimalne zarade. Ukoliko izglsate sve ove mere za povećanje standarda građana Srbije sledeće godine imaćemo prosečnu platu 820 evra. Glasaćete za nastavak nikada većeg investicionog ciklusa u našoj zemlji. Izglasaćete veliku rezervu koju smo ostavili kako bismo se borili sa većom krizom. Glasaćete za rekordan iznos budžeta za poljoprivredu, zdravstvo, kulturu sport.

- Prošli smo teških 10 godina, ali borimo se svaki dan. Nadam se da ćete izglasati ovaj budžet za bolju Srbiju.

Pilja: Novaković glasao za GUP, a sada protestuje

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja odgovorila je danas delu opozicije koji kritikuje izgradnju mosta u Novom Sadu na Šodrošu, navodeći da nije SNS odlučila gde će most biti izgrađen i dodajući da je taj most "ucrtan 71 godinu na tom mestu".

Ona je rekla i da je za Generalni urbanisticcki plan, koji predviđa most upravo na tom mestu, dva puta glasao Borislav Novaković iz Narodne stranke koji sada protestuje zbog njega.

- Nije SNS došla i rekla tu ćemo da gradimo most. Taj most je 71 godinu ucrtan i mi sad čujemo Novakovića, koji je dva puta glasao za taj GUP dok je bio na vlasti, da sada kaže da taj most treba malo izmestiti ka Bačkoj Palanci - rekla je Pantić Pilja. Ona je dodala da je verovatno “jedini problem što ga oni nisu izgradili, pa se sad brinu za crne topole i za ptičice, a ne za građane”. Ona je navela da je na protestima protiv izgradnje mosta bilo 30 do 80 ljudi, uz opasku da je pitanje koliko ih je bilo iz Novog Sada.

- Govori se da se građani nisu slussali, a oni koji su protestovali nisu iz Novog Sada. Dolazili su na sednice gde su bacali dimne bombe, hteli su misseve da puštaju…Oni nisu iskazivali nezadovoljstvo na naccin na koji se to radi, nisu tu bili aktivisti nego tirani”, ocenila je Pantich Pilja.

Deo opozicionoh poslanika iz Novog Sada kritikuje most na Šodrošu

Poslanici dela opozicije iz Novog Sada kritikovali su danas izgradnju mosta u Novom Sadu na Šodrošu, ocenjujući da je most potreban, ali ne na tom mestu. Danijela Grujić iz Stranke slobode i pravde rekla je u Skupštini Srbije da zahteva hitnu obustavu izgradnje novog mosta dok ne budu obezbeđene sve neophodne dozvole za početak radova, uspostavljena transparentnost projekta i uvid u dozvole koje su neophodne, ali i do izrade idejnog projekta po kojem će se obaviti gradnja.

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković smatra da SNS izgradnju mosta zlouporebljava na najružniji način, navodeći da je “njihova teza da opozicija ne želi da se gradi most”.

Kisić: Budžet za bolji standard građana

Ministarka Darija Kisić govorila je o značaju populacione i demografske politike.

- Svaki dinar iz budžeta usmeren je ka poboljšanju života građana i ka povećanju standarda - rekla je Kisić.

Foto: RTS Printskrin

Mali o radu na crno

Ministar Mali govorio je o radu na crno i da oni koji ne rade po zakonu da će biti kažnjeni.

- Postoji konflikt u onome što ste rekli a rekli ste, nemoj da zatvaramo poreske obveznike jer svi od toga imamo štetu. Ali ako su ti poreski obaveznici oni koji rade na crno i ne plaćaju nikakve poreze, ko ima korist od njih do njih samih - rekao je Mali.  - Zbog onih koji rade shodno zakonskim propisima i koji poštuju državu, zbog njih se borimo protiv sive ekonomije.

- Imamo danas e-fakture, a od 1. januara uopšte nećete imati papirne fakture - podsetio je Mali. - To je reforma koja doprinosi transparentnosti, brzini, segurnosti i omigućuje brz povratak PDV.

Poslanica NADA je ipak insistirala na ideji da se poreznici ne zatvaraju na godinu dana, pa joj je Mali objasnio proces zatvaranja koji nije razumela:

- Nisam samo siguran da ste razumeli. Na godinu dana se zatvaraju oni koji su treći put napravili prekršaj, onaj ko radi na crno.

Mali: Opozicija pravi farsu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas povodom najave dela opozicije da pokreće proceduru za njegovu interpelaciju da to rade jer nemaju ništa konstruktivno da kažu, pa onda vređaju i prave farsu.

On je dodao da je cela Srbija imala priliku da vidi kakva je opozicija danas i način na koji se bahato ponaša, isto onako kako su, kazze, vodili našu zemlju pa je doveli do banrkota i stečaja.

- Ja trpim njihove uvrede već danima. To su oni isti ljudi koji su za premijerku Anu Brnabić rekli da je sramota za Srbiju, da je uvreda za Srbiju, da BIA treba da ispita njene korene, njeno poreklo - rekao je Mali za Tanjug.

Navodeći da se danima u Skupštini Srbije govori o najvažnijem dokumentu koji predviđa povećhanje plata i penzija, životnog standarda, ulaganja u infrastrukturu, ekologiju i energetiku, a to je budžet za narednu godinu, a da se od opozicije čuju samo dobacivanja i uvrede, te da nemaju argument, niti bilo šta konkretno da kažu za dobrobit građana Srbije.

- Onda kad nemate argument, kad nemate ništa konstruktivno da kažete, onda krene vređanje i krenu ovakve stvari - dodao je Mali.

On je istakao da je sve vreme u Skupštini Srbije, više nego svi oni zajedno, imajući u vidu da, kako kaže, većina njih samo ulazi i izlazi iz sale i dobacuje.

- To je njihova slika i prilika, mene to ne interesuje. Neka oni rade šta žele, kako žele, ja ću i dalje da se borim za građane Srbije, da se borim za povećanje plata i penzija, da svaki dinar ide za kapitalne investicije, za izgradnju bolnica, vrtića, škola u ovom trenutku kad imamo najveću svetsku ekonomsku krizu od Drugog svetskog rata - rekao je Mali.

Deo opozicije pokreće proceduru za interpelaciju Siniše Malog

Šef poslaničke grupe DS Zoran Lutovac izjavio je danas da je deo opozicije pokrenuo proceduru za interpelaciju ministra finansija Siniše Malog.

Lutovac je objasnio da je to kvalifikovano poslaničko pitanje koje podrazumeva raspravu u plenumu.

Ministarka Maja Popović govorila je o nezavisnosti sudstva.

- Još od 90 su uvek postojali kadrovici za izbor i tužioca i sudija, danas to ne postoji. Pored imena stajao je i naziv stranke. To više sada ne postoji. Kao što vidite ubedljivo najbolji kandidati, sa najboljim ocenama su odabrani. Apsolutno stojim iza ovog predloga - rekla je Popović. - Upravo ova vlast donosi progresivne zakone i nezavisnost pravosuđa koju je pohvalila i evropska zajednica. Opozicija je ljubomorna zato što nisu oni tako nešto uradili za naše građane.

Foto: RTS Printskrin

Ministarka Tanasković o aflatoksinu

Ministarka Jelena Tanasković odgovorila je poslanicima na optužbe o aflatoksinu.

- Moram da reagujem na neistine koje su izrečene. U nedostatku tema prešli smo na aflatoksin. Ako pričamo o mleku da li ga ima ili nema, ima ga. Ako pričamo o svinjskom mesu ili butu da li ga ima ili nema, ima ga. Nestašice nikakve ne postoje. Cene jesu ograničene. Pošto je sve rešeno oni kažu ajde sada da pričamo o aflatoksinu. I on je 0,05 bio za to mleko koje je uvezeno iz EU. A inače kod nas je 0,25 iako je u drugim zemljama 0,5. Kod nas nije, kod nas je 0,25. I nije to rešeno promenom Zakona, već uredbom i vrlo jasno definisano unazad godinama.

Foto: RTS Printskrin

Jovanov: Kad me Milivojević bude strpao u zatvor

Ironično govoreći o Srđanu Milivojeviću Jovanov je u replici rekao:

- Kad me Srđan Milivojević bude strpao u zatvor on će mi donositi svoje elektronske ribizle. Juče sam rekao da je interesantno da oni koji imaju razloga da ćute o određenim temama upravo nam drže predavanje o tim temama. Onaj ko je ćutao kada je kadar njegove bivše G17 plus pravio aferu Salet drži predavanje o vojsci, optužuje ljude bez ikakvog dokaza. Isto ko kad je petljao u Trsteniku....

Odgovarajući Miroslavu Aleksiću Jovanov je rekao da je sve jasno jer je izneo optužbe i neistine.

Foto: RTS Printskrin

Jovanov: Od poslanika čujemo reči koje su smislili Belivukovi advokati

Poslanik Jovanov rekao je u Skupštini čuju reči odbrane Veljka Belivuka od strane opozicionih poslanika, ali da će se klupko odmotati.

- Nedavno je jedan beogradski dnevnik obavestio je javnost o tome da klan Belivuka deluje iako je on u zatvoru. Taj klan i te kako funkcioniše u tom kriminalnom miljeu a sve u cilju zaštiote onoga što su imali na slobodi pre nego što ih je ova vlast strpala u zatvor, stavila na sud. Mi sada ponovo imamo priliku da vidimo delove te odbrane i u Skupštini. Nažalost, od onoga koji poziva da predsednikov sin i brat završe kao Gadafi silovani i ubijeni u šahtu. I koji se toga ne odriče. Čujemo stvari koji bi trebalo da bude odbrana koju je osmislio Belivukov advokatski tim - rekao je Jovanov i dodao da će se klupko odmotati.

Mali o pomoći mladima u Srbiji

Ministar finansija Mali je naglasio da istraživanja pokazuju da se mladi vraćaju u našu zemlju, te govorio o onome što je značajno za mlade ljude u Srbiji.

- Par napomena oko brige o mladima koje je za nas izuzetno važno. Juče sam govorio da je za naše mlade najbitnije da vide da Srbija ide napred, da vide optimizam, da vide da se otvaraju nove fabrike, da vide da mogu da se zaposle ovde, da osnuju porodicu, ostvare svoje snove - rekao je Mali. - Taj optimizam je važan. Pokazali smo se koliko smo ozbiljni u vreme pandemije.

Foto: RTS Printskrin

Mali je govorio i o konkretnim inicijativama koje je sprovela država a koji su važni.

- Kroz program "Moja prva plata" dali smo mogućnost da studentima i đacima da steknu iskustvo i da nađu prvi posao. Uspešno se sprovodi od 2020. godine i preko 30.000 mladih je steklo svoje prvo radno iskustvo kroz ovaj program. Ove za narednu godinu smo povećali naknade gde će svako od tih mladih koji dobiju posao uz platu koju dobija u toj kompaniji, od države dobiti 30.000 dinara ukoliko ima fakultetsko obrazovanje, a 25 hiljada dinara ukoliko ima srednju školu.

Mali je naveo šta je država uradila i za studente.

- Uveli smo praksu plaćanja, plaćamo praksu ukoliko studenti idu kod državnih organa na praksu. Povećali smo broj budžetskih mesta na master studijama za osetljive grupe po afirmativnim merama za 138 mesta i strukovne studije još 119 mesta, a što je bio zahtev studenata. Dozvolili smo i studentima da učestvuju u programu "Moja prva plata", povećali smo stipendiju i učeničke kredite.

- Jedan od poslednjih zahteva bila je "Studentska kartica" koju bi oni koristili za plaćanja, da bi preko nje mogli da dobiju i popuste u institucijama, prodavnicama... Inicijativu će završiti do kraja naredne godine. Intenzivno se već radi i na softverskom modelu i na izgledu i kako bi ta kartica postala i kartica za plaćanje - rekao je Mali.

Mali o novoj opremi za vojsku Srbije

Ministar Mali je rekao da ga jedan od poslanika tužio, i da jedva čeka da se održi ročište kome se raduje.

- Nadam se da se isti taj poslanik samo neće ponovo pozvati na poslanički imunitet - kazao je Mali.

Ministar je rekao i da poslanici opozicije nisu samo vređali Vojsku Srbije u Narodnoj skupštini, već i sve građane Srbije.

- Ako se setimo njihovog vremena, u kom je vojska uništavana, dakle sve što su mogli da prodaju su prodali i istopili. A danas je vojska nikada jača, i mi ćemo u predlogu budžeta uložiti još novca za najmoderniju opremu naših jedinica - kazao je Mali.

On je dodao i da je sramota da se u Skupštini od strane opozicionih poslanika iznose informacije o rasporedu naših jedinica i brojnosti, oko Kosova i Metohije, u ovom trenutku

- Vi kao da niste svesni šta se sada, u ovom trenutku dešava na KiM. I dodatno, širite defetizam. Jeste li bre vi ljudi svesni šta radite. Koliko uništavate svoju zemlju i radite protiv nje. Treba da vas je sramota. Ponosni smo na našu vojsku i vojnike, i čuvaćemo Kosovo i Metohiju - rekao je ministar, na šta je pozdravljen burnim aplauzom.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da je u ovom momentu 7.500 vojnika raspoređeno duž granice sa KiM.

- Na stanju je masovan odliv vojske, a žao mi je što ministar Vučević nije tu jer vidim da se od jučerašnjeg obraćanja nije vratio u salu. Moj amandman vezan je za to da se pripadnicima vojske povećaju plate za minimum 30 odsto, a na delu je i masovna zlouptreba vojske koja služi za kampanju ove vlasti i Aleksandra Vučića. Njih 7.500 je sada raspoređeno duž linije sa Kosovom i Metohije i drže ih u taktičko borbenim grupama. Vrlo dobro zna i ministar odbrane kakva je popunjenost brigada u vojsci Srbije, zbog čega ona nije operativno osposobljena. Njima to i nije bitno, pa pokušavaju da to reše tako što će u vojsku da šalju sve one koji nisu služili vojsku a imaju do 40 godina. Šta radi Đura Jovanić, šef VBA? Proganja opoziciju. Para za vojnike nema, ali ima najsavremenije opreme za prisluškivanje - rekao je Aleksić, a na šta mu je odgovorio Mali.

Jovanov o imunitetu poslanika

Poslanik Milenko Jovanov je rekao da administrativni odbor ima nekoliko zahteva za skidanje imuniteta, među kojima je i Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke.

- Ja vam opet kažem, pustite vi druge, pokažite nam svojom hrabrošću, idite na sud i odgovarajte. Tako se ponašaju hrabri ljudi. A ovo pozivanje na imunitet, tu ipak hrabrost ne razumem, a kada će se odbor izjašnjavati o tome videćemo - rekao je on.

Mali: Lupetarum, lupetarum...

Milnistar finansija Siniša Mali odgovarao je na neistine koje su poslanici izmislili oko privatizacije.

- Dok sam išao u Petu gimnaziju imao sam profesorku latinskog i kad god nisam znao da kažem ja bih nešto izmislio i ona bi rekla "Lupetaru, lupetaru, sedi!" Pa ja uvaženoj poslanici da kažem: Lupetarum, lupetarum... A znate zašto? Dobacujete nedeljama već oko stvari koje su neistinite, i možete, dobacujte koliko god goćete. Izmišljajte, lupetajte, radite šta god hoćete - rekao je Mali. - Treba da vas je sramota, izmišljate i lažete.

Foto: RTS Printskrin

Jovanov ironičan: Dođem ko student kod Koštunice...

Milenko Jovanov odgovarao je na optužbe da je učestvovao o privatizaciji livnice u Kikindi.

- Ja u to vreme kao student dođem kod Vojislava Kuštunice i kažem uradite tako kako kažem. I oni šta će ljudi urade kako sam im rekao - ironično je rekao Jovanov.

Foto: RTS Printskrin

Počela rasprava

Na sve predložene zakone podneto je 382 amandmana, najviše na Predlog budžeta za narednu godinu – 178.

Sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja, kao svakog utorka i četvrka kada je zasedanje u toku.

Foto: RTS Printskrin

Predlogom zakona o budžetu za 2023. godinu su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, što je za 133,8 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za 2022. godinu.

Predlogom budžeta za 2023. godinu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 2.107,4 milijarde dinara.

Procenjeni nivo javnog duga na nivou opšte države smanjuje se i do kraja 2023. godine zadržava na nivou od 56,1 odsto BDP.

Takođe, očekuje se da sledeće godine srpska privreda ostvari rast od 2,5 odsto.

Rasprava o Predlogu budžeta za 2023.godinu počela je u ponedeljak 5. decembra, a glasanje se očekuje u petak, 9.decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)