LAJČAK SA VUČIĆEM, KURTI NE ODUSTAJE: Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog u Beogradu, Priština nastavila sa nizom provokacija

M. STANOJKOVIĆ

05. 12. 2022. u 08:00

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastaće se danas pre podne na Andrićevom vencu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

ЛАЈЧАК СА ВУЧИЋЕМ, КУРТИ НЕ ОДУСТАЈЕ: Специјални изасланик Европске уније за дијалог у Београду, Приштина наставила са низом провокација

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić, Foto Tanjug

Slovak bi kod prvog čoveka naše države trebalo da dođe u 11 časova, a ova poseta tempirana je u jeku novih tenzija koje je izazvala vlast u Prištini nezakonito imenujući na ministarske pozicije Srbe po ukusu Aljbina Kurtija.

Osim ove teme, očekuje se da dvojica sagovornika razmotre sraman pristup EU kada je reč o političkom inženjeringu u Prištini. Naime, Kurti je u svoju vladu pozvao Nenada Rašića, a ovaj Radu Trajković, iako oboje imaju podršku u srpskom narodu na nivou statističke greške. Imenovanje Rašića predstavlja grubo kršenje ustava koji kaže da je kada se član vlade bira izvan poslaničkog sastava neophodna saglasnost najbrojnije manjinske opcije, odnosno Srpske liste. To činovnicima u Briselu nije smetalo da u prvi mah u saopštenju ponove dežurnu mantru "o krivici obe strane". U međuvremenu, promenili su retoriku i pozvali vlasti u Prištini da poštuju svoj ustav i procedure za izbor ministara. I portparol Brisela Peter Stano poručio je da je imenovanje Rašića razočaranje za EU, ali mu Kurtijev ministar nije ostao dužan: pozvao ga je da "pažljivije pročita ustav tzv. Kosova" kako bi uvideo da je "njegov izbor bio u skladu sa njim".

Ovakav "akumulirani" bezobrazluk doveo je do toga da predsednik Vučić otkaže učešće na samitu EU i Zapadnog Balkana, a pitanje je da li Lajčak dolazi da ga ubeđuje da u Tiranu ipak ode i da li donosi i neke druge konsekvence po Prištinu, ili će kao i do sada, ona biti nagrađivana za svoje poteze.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je juče da će predsednik Srbije odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sastanka sa Lajčakom i da ona nije motivisana time da li Srbija želi da ide u EU ili ne:

- Ta odluka je odluka o beskrajnoj toleranciji EU prema izazivačima eskalacije sukoba na KiM, odnosno prema Kurtiju - rekao je Dačić, i dodao da je Kurti "pod noge bacio" EU i Briselski sporazum.

Dačić je istakao da svi planovi zavise od toga da li Evropska unija i međunarodna zajednica žele da izvrše pritisak na one koji uporno izazivaju sukobe.

I dok je očigledno ko je tačka spora, Kurti je i juče nastavio sa "saplitanjem" izjavom da neće biti lako doći do dogovora između tzv. Kosova i Srbije i da "dijalogu treba dati šansu i raditi na tom procesu". Kako su preneli "Reporteri", Kurti je za televiziju N1 BiH ocenio da je njegov sukob sa Vučićem u suštini "sukob Adema Demaćija i Vojislava Šešelja":

- Vučić je student Šešeljeve politike, a ja sam politički student Demaćija. I ovaj sukob premijera Kosova i predsednika Srbije je u suštini sukob između Demaćija, njegove vizije i nasleđa, i Šešelja, na drugoj strani.

Uporedo sa protivustavnim imenovanjem Rašića, od ministara odbrane u privremenim prištinskim institucijama i Albanije, Armenda Mehaja i Nika Pelešija stižu zajedničke poruke da su "Priština i Tirana u istom stroju". A nekoliko dana ranije Mehaj je na obeležavanju dana državnosti Albanije provocirao porukama da su granice između njih "nepravedno postavljene", misleći na nedosanjane snove o "velikoj Albaniji".

Politički analitičar Ognjen Karanović smatra da Brisel ima načina sa suzbije nelegalne Kurtijeve aktivnosti, ali da je pitanje da li i koje mehanizme želi da koristi:

- Lajčak ne bi trebalo ni da dolazi u Beograd, Priština je njegova adresa - kaže Karanović za "Novosti".

- EU bi trebalo da reaguje putem političkih mehanizama, sankcija. Ultimativno da pozove Kurtija da u tom i tom roku poništi odluku i time bi akutna kriza u najvećoj meri bila okončana. Pitanje je sada da li neko veruje u suverenost njegovih odluka, kada usred Brisela Kurti donosi antibriselske odluke. Možda ni Lajčak nema mehanizme da ga disciplinuje, ali Amerika svakako ima.

Prema mišljenju bivšeg diplomate Vladislava Jovanovića, očigledno je da EU i Amerika ne mogu da dopuste i da bi njima bilo neprihvatljivo da Srbija bude odsutna na samitu u Tirani:

- Sve što rade Brisel i Vašington nije u duhu pregovaranja, nego samo iščekivanje da Srbija prizna Kosovo, ovo su napori da srpska strana donese definitivne odluke. Mislim da će EU shvatiti kako će morati da suzi ambicije Albanaca, od pune nezavisnosti do nečega što je mnogo manje, kako bi zadržali Srbiju u svojoj orbiti.

ODLUKA U INTERESU NAŠE ZEMLjE

O EVENTUALNOM učešću predsednika Vučića na skupu koji sutra počinje u albanskoj prestonici, znaće se posle sastanka sa slovačkim diplomatom. Da će odluka biti u interesu građana Srbije, a ne u interesu Vučića i same stranke, smatra i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. On je podsetio da za 10 godina predsednik Srbije nije odbio da ode ni na jedan razgovor u Brisel, a da je u konstruktivnom duhu razgovarao o svakom predlogu.

Od premijera Albanije Edija Rame stiže poruka da je uveren da će Vučić prisustvovati Samitu EU i Zapadnog Balkana jer bi "odbijanje imalo katastrofalne posledice po Srbiju".

Kako je prenela "Koha", Rama tvrdi da Vučić nema drugog izbora nego da dođe:

- Srbija će biti na samitu, ovo vam kažem sa uverenjem.

Foto I. Radulović

BEGAJ: VATIKAN DA PRIZNA KOSOVO

ALBANSKI predsednik Bajram Begaj rekao je da je tražio od pape Franje da Vatikan prizna tzv. Kosovo, navodeći da bi to pomoglo da se u pregovorima Prištine i Beograda pronađe rešenje.

- Naše balkansko iskustvo nas uči da se ratne igre ne mogu igrati u regionu sa problematičnom prošlošću i sadašnjošću - rekao je Begaj, i naveo da bi širenje EU na Zapadni Balkan trebalo da bude jedini način da se region udalji od uticaja rastućih "trećih sila".

DODIK: ZAJEDNIČKI STAV O ODLASKU

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče za Tanjug da je stav Vučića o odlasku na samit u Tirani veoma jasan, ali da treba imati u vidu i realne okolnosti, činjenicu da je najznačajnija zemlja Zapadnog Balkana Srbija:

- Verovatno ni EU neće gledati na to bez pokušaja da obezbedi prisustvo predsednika Vučića. Ono što je važno jeste da ćemo sutra tokom dana iskristalisati i doneti zajednički stav o tome, da li ići ili ne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (21)

MLATI ČOVEK PRAZNU SLAMU I NE PRESTAJE Brnabićeva odgovorila Georgievu: Retko kad sam videla da neko toliko uživa u uzaludnosti (FOTO)