ABDOLAHIJAN POZVAO VUČIĆA U TEHERAN: "Nadam se da ćemo biti svedoci zvanične posete"

Tanjug

04. 12. 2022. u 18:04

MINISTAR inostranih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan izjavio je danas da je preneo pozdrave iranskog predsednika Ebrahima Raisija predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i da je uputio zvaničan poziv da srpski predsednik poseti Iran.

АБДОЛАХИЈАН ПОЗВАО ВУЧИЋА У ТЕХЕРАН:  Надам се да ћемо бити сведоци званичне посете

Foto: Profimedia

- Nadam se da ćemo biti svedoci zvanične posete predsednika Vučića Teheranu - rekao je Abdolahijan posle sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Ministartsvu inostranih poslova.

Dodao je da dve zemlje imaju dobru bilatralnu, političku, ali saradnju na polju parlamentarnih odnosa i preneo da je sa Dačićem razgovarao o širokom spektru saradnje između dve zemlje, naglašavajući da Iran Srbiju vidi kao istočnu zemlju na zapadu, ali i zapadanu zemlju na istoku. 

Iranski minsitar spoljnih poslova uzrazio je zadovoljstvo što je, kako je kazao , trgovinska razmena povećana za 50 odsto u poslednjuih godinu dana.

Abdolahijan je kazao da su spremni da održe 16. sednicu ekonomskog komiteta o saradnji dve zemlje i naglasio da Iran svim zemljama Zapadnog Balkana želi mir i prosperitet. 

- Imajući u vidu dugu saradnju, pružamo ruku prijateljstva Srbiji i svim drugim zemljama Zapadnog Balkana - poručio je iranski ministar inostranih poslova. 

On je naglasio da Islamska republika Iran podržava poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja i Srbije zbog čega insistira na očuvanju tog integriteta i nacionalnih intersa Srbije.

- Podržavamo sve mere koje Srbija preduzima u tom pravcu - rekao je Abdolahijan. 

Govoreći o situaciji u Iranu, kazao je ta zemlja bila suočena sa mešanjem stranog faktora u unutrašnja pitanja i da je iranski narod izašao uzdignute glave iz hibridnog i višeslojnog rata.

- Za nas je bilo jasno da SAD i neke zapadne zemlje tragaju za izazivanjem nemira u Iranu - rekao je Abdolahijan. 

Dodao je da Iran neće dozvoliti nijednoj strani da izazove teror u toj zemlji, prenevši da je razgovarao sa šefom diplomatije EU Žozefom Boreljom o ukidanju sankcija Iranu i preneo da mu je rekao da je Iran prihvatio dogovor koji je u interesu iranskog naroda.

Abdolahijan je kazao i da je razgovarao i sa nekoliko ministara spoljnih poslova nekih evropskih zemalja, ne precizirajući o kojim je zemljama reč i da im je preneo da bi sve strane trebalo da se vrate na poštovanje svojih obaveza. 

Iranski ministar je istako da je Iran nema ograničenja za proširenje odnosa sa Srbijom i da je spreman da kroz seriju dokumenata pristupi i saradnji u oblasti energetike ukoliko od Srbije dobije zahtev o tome. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)