LAŽNA DRŽAVA ŠALJE "VOJSKU" NA OSTRVO USRED ATLANTIKA: Pod komandom Britanaca "čuvaju" spornu teritoriju

Novosti online

30. 11. 2022. u 17:48

SKUPŠTINA tzv. Kosova usvojila je odluku da se pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga pošalju na Malvinska ostrva, koja britanci zovu Folklandi.

ЛАЖНА ДРЖАВА ШАЉЕ ВОЈСКУ НА ОСТРВО УСРЕД АТЛАНТИКА: Под командом Британаца чувају спорну територију

Foto: Jutjub/Ananda Yudha Pratama/Google maps

Pripadnici tzv. KBS će u ovoj misiji biti pod komandom Oružanih snaga države domaćina, a finansijski će biti pokriveni iz budžeta tzv. Kosova.

- U ovu misiju biće poslato do sedam pripadnika (tzv.) KBS i ona može da traje do tri godine, sa mogućnošću produženja i rotacije - navodi se u odluci.

Malvinska ostrva, skraćeno Malvini ili Folklandi, arhipelag su od oko 200 ostrva, trenutno pod upravom britanske krune. 

Prvi istraživač koji je 1592. godine stigao na ostrva bio je Džon Dejvis. Godine 1600. holandski pomorac Sebald van Vert, prilikom posete ostrvima, nazvao ih je ostrva Sebald. Godine 1764, Istočno ostrvo naseljavaju Francuzi, a Zapadno Britanci.

Španija je kupila ostrva od Francuske kraljevine 1770, a četiri godine kasnije britanski doseljenici odlaze.

Godine 1816. Argentina je preuzela teritoriju, a 1820. proglašava suverenitet nad ostrvima. Britanija vraća ostrva 1833. i do sredine XX veka, Malvinima upravljaju i Britanci i Argentinci.

Godine 1960. počinju pregovori pod okriljem Ujedinjenih nacija oko nadležnosti nad ostrvima. Godine 1982. Argentinska vojska zauzima kompletna Folklandska ostrva, ali Britanci objavljuju rat i vraćaju pod svoju upravu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada