"BRISELSKI SPORAZUM NIJE ŠVEDSKI STO" Petković: Kurtiju dijalog nije prioritet, ali izazivanje tenzija jeste

Novosti online

30. 11. 2022. u 16:00

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Aljbin Kurti jedino u pravu kada kaže da dijalog nije njegov ni prvi, ni drugi prioritet, jer je njemu prioritet izazivanje tenzija, kriza i eksalacija situacije, ne samo na severu Kosova i Metohije već i na području čitavog Zapadnog Balkana.

БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ НИЈЕ ШВЕДСКИ СТО Петковић: Куртију дијалог није приоритет, али изазивање тензија јесте

Foto: Tanjug

- Čitavom svetu je kristalno jasno da umesto razgovora za rešavanje svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, Kurti želi sukobe i nemire, jer to je njegova jedina politika - kaže Petković.

Dodaje da se osim toga, visoko na listi njegovih prioriteta nalazi i maltretiranje i obespravljivanje Srba, ukidanje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava, kao i brutalno kršenje svih sporazuma i dogovora postignutih u Briselu.

- U to svakako spada i odbijanje da posle deset godina formira Zajednicu srpskih opština kojom se garantuju kolektivna prava Srba na Kosovu i Metohiji, dok istovremeno posvećeno krši sve ostale dogovore postignute pod pokroviteljstvom Evropske unije - dodaje Petković.

Petković ističe da Briselski sporazum nije švedski sto sa koga Kurti može da uzme šta mu odgovara.

- Neophodno je da se potpisani sporazumi poštuju, a sam temelj Briselskog sporazuma je upravo ZSO. Na to se Priština obavezala i tokom poslednje runde pregovora u Briselu, prihvatajući da svi prethodni sporazumi moraju da budu implementirani - zaključio je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (110)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)