KURTI RAČUNA NA SILU ZAPADNIH ZEMALJA Vučić: "Situacija na KiM vri, prekipelo im je svuda"

Tanjug

28. 11. 2022. u 15:10

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Oslu da je sa norveškim domaćinima razgovarao o Kosovu i Metohiji, ali i priorotetno o bilateralnim odnosima, pre svega u energetici, u kojoj, kaže, moramo da ostvarimo značajan napredak, u čemu mogu da nam pomognu partneri iz Norveške.

КУРТИ РАЧУНА НА СИЛУ ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА Вучић: Ситуација на КиМ ври, прекипело им је свуда

Foto: Pink Printskrin

- Razgovarali smo o svim važnim temama, za nas je pitanje KiM od ogromnog značaja. Razgovarali smo suštinski o tome, jer Norveška bolje, tačnije i preciznije od svih dijagnostikuje stanje na terenu, razume situaciju i prati sve. Oni su neko ko čuva mir u 20. i 21. veku, po završetku višedecenijskih sukoba koje su imali i to poštuju, rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Bilo je, kaže, reči o poslednjim razgovorima o KiM i rezultatima dogovora, o neophodnosti da se sačuvaju mir i stabilnost, te o procesu dijaloga.

-Ja, kao i obično, nisam prebacivao krivicu na drugu stranu, već sam se trudio da ukažem koliko je više poverenja potrebno da na drugačiji način razgovaramo o budućnosti. Oni će nastaviti da prate taj proces, rekao je Vučić.

Na pitanje vezano za izjave premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija predsednik kaže:

- Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje status. Dobro. Ja sam mu zahvalan jer i za mene je pitanje statusa završeno. Ja se baziram na jednom važnijem aktu, a to je Povelja Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244 UN. Ako je to u pitanju mogu samo da kažem da nemam previše nade, već imam samo strah od budućih događaja. To pokazuje da se Kurti oslanja na silu velikih i moćnih zemalja sa Zapada i računa da će one biti te koje će da primoraju Srbiju da nešto prihvati. Dobro je da znamo na šta računaju -  rekao je predsednik. 

Predsednik je podsetio na to da je situacija teška te da je narod na KiM pokazao šta misli o svemu okupljanjima.

- Situacija na Severu i svud na Kosovu govori da situacija tamo vri, doslovno vri, prekipelo im je svuda, o Metohiji da i ne govorim, plus 19 upada ROSU i FTO - rekao je Vučić dodavši da je posredi sistematski progon. Predsednik je dodao da Kurti ne poštuje dogovore neće da se vraća u prošlost sem kad to njemu odgovara.

– Uvek će Kvinta da podržava Albance na KiM. Uvek. Nemci su po tom pitanju najizraženiji. To je njihvo dete i oni će da ga ljuljaju do kad mogu. Nema tu velikih očekivanja sa naše strane. Biće nam mnogo teško da izdržimo pritiske kao zamlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)