NA MINHENSKOM SASTANKU NIKO IZ PRIŠTINE Brnabić: "To sve govori!"

Tanjug

28. 11. 2022. u 13:16

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je danas da Minhenskom sastanku lidera, koji se održava u Bukureštu, nije prisustvovao niko iz prištinske delegacije, što, kako je ocenila, dovoljno govori o političkoj poziciji Rumunije.

НА МИНХЕНСКОМ САСТАНКУ НИКО ИЗ ПРИШТИНЕ Брнабић: То све говори!

Foto: Printskrin

Rumunija je jedna od zemalja koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova, podsetila je Brnabićeva i dodala da Rumunija ide i više od toga i ne poziva njihove delegacije na događaje.

- Meni je ovo bilo prvi put da sam u zemlji koja je domaćin međunarodnog skupa, a koja je toliko striktna. Rumunski premijer danas na sastanku mi je ponovio da Rumunija nastavlja da vodi politiku poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i od toga neće odustati bez obzira na bilo kakve pritiske - rekla je Brnabićeva novinarima u Bukureštu.

Premijerka je danas prisustvovala Minhenskom sastanku lidera, koji se održava u okviru predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije, a skup je održan iza zatvorenih vrata.

Jedan od panela odnosio se na Zapadni Balkan.

- Na tom sastanku iza zatvorenih vrata smo razgovarali o evropskim integracijama čitavog regiona, bilo je govora o regionalnim inicijativama kao što je Otvoreni Balkan, o dijalogu između Beograda i Prištine i konstruktivnoj ulozi predsednika Aleksandra Vučića i svih nas u Beogradu kako bi se našao neki kompromis i očuvao mir i stabilnost, ne samo na zapadnom Balkanu već i u čitavoj Evropi - rekla je Brnabićeva.

Minhenski sastanci lidera su poseban format Minhenske beznednosne konferencije koji okupljaju oko 50 zvaničnika na visokim pozicijama kako bi razgovarali o aktuelnim izazovima i međunarodnoj bezbednosnoj politici.

Sastanci se održavaju jednom ili dva puta godišnje u različitim prestonicama širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere