SRBIJA OSTAJE OSLONAC REPUBLIKE SRPSKE: Dodik i Cvijanovićeva u Beogradu

M. STANOJKOVIĆ

25. 11. 2022. u 00:40

NAROD i rukovodstvo u Republici Srpskoj uvek će moći da računaju na Srbiju i imaće na koga da se oslone.

СРБИЈА ОСТАЈЕ ОСЛОНАЦ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Додик и Цвијановићева у Београду

Foto Instagram/budućnostsrbije

Ovo su glavne poruke ohrabrenja sa kojima iz Beograda odlaze srpski član Predsedništva Željka Cvijanović i predsednik RS Milorad Dodik.

Cvijanovićeva, prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić i Dodik održali su sastanak na Andrićevom vencu, na kojem je šef države poželeo uspeh u radu novoizabranom rukovodstvu RS, dok su mu oni zahvalili na plodotvornoj saradnji u prethodnom periodu i razmenili informacije o situaciji u regionu.

- Zajednički smo razmotrili političku situaciju, dodatno usaglasili stavove koji su najčešće gotovo jedinstveni između Srbije i RS. Govorili smo o problemima koji postoje u regionu. Upoznao sam Cvijanovićevu i Dodika sa situacijom na KiM - kazao je Vučić.

Dodik je poručio da međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na Srpsku i Srbiju kako bi nametnuo svoja rešenja i o tome je, kaže, upoznao Vučića i istakao da bi u prvoj sedmici decembra trebalo da bude formirana nova Vlada Srpske, a nakon toga i održana zajednička sednica kabineta RS i Srbije:

- Radićemo na što većoj vrednosnoj integraciji RS i Srbije kroz različite programe, radimo ono što jedan narod treba da čini i to nikoga ne bi trebalo da zabrinjava. Mi razumemo da Srbija stoji iza "Dejtona" i podržava teritorijalni integritet BiH, ali predsednik (Vučić) zna da je RS ugrožena sa stanovništva njenih prava u BiH oduzimanjem više od 60 nadležnosti i da, ako se BiH ne vrati na pozicije "Dejtona" i Ustava, ne vidimo razlog da možemo da dajemo doprinos njenom antiustavnom putu.

Dodik je istakao i da je RS spremna da podrži evropski put BiH, ali ne i put u NATO.

Ukazao je da političko Sarajevo blokira infrastrukturne projekte kao što je elektrana Buk-Bijela, aerodrom Trebinje, kao i gasovod prema Banjaluci i da u FBiH nema odluka u vezi sa zajedničkim projektom auto-puta Beograd - Sarajevo.

Cvijanovićeva je poručila da želi da se izađe iz faze svađalačkog odnosa u BiH:

- Sa aspekta nove pozicije želela bih da doprinesem promenama - da odnosi BiH i Srbije budu bolji, da se razumemo bolje, ali to zavisi i od drugih, ne zavisi samo od mene.

NOVAC ZA DONjU GRADINU

VUČIĆ je kazao da je dogovoreno da se još ove nedelje formira tim koji će činiti predstavnici RS i Srbije, za izgradnju memorijalnog kompleksa Donja Gradina:

- Spremni smo da uložimo desetine miliona evra, 80 odsto potrebnih sredstava, jer smatramo to jednom od najvažnijih stvari koje treba uraditi na teritoriji RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024