BRANIĆEMO SVOJU DECU OD KURTIJA: Majke Kosmeta održale protest u Severnoj Mitrovici (FOTO/VIDEO)

D.Z./Novosti online

23. 11. 2022. u 15:17 >> 15:59

CRKVENA zvona hramova i crkava na severu pokrajine oglasila su se u trenutku kada su majke Kosmeta krenule u moleban i šetnju, kao vid podrške njihovoj pravednoj borbi za mir, budućnost, sigurnost, ostanak i opstanak Srba i srpskih porodica na Kosovu i Metohiji.

БРАНИЋЕМО СВОЈУ ДЕЦУ ОД КУРТИЈА: Мајке Космета одржале протест у Северној Митровици (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Na skupu je okupljeno oko 3.000 žena.

Protest je počeo pesmom "Samo da rata ne bude".

- Samo hoćemo mir, da naša deca žive u miru i slobodi kao i svaka druga deca. I ostajemo na ovim svetim prostorima – poručila je Svetlana Stević, predsednica Eparhijske NVO Majka devet Jugovića.

„Kurti, decu ti neću dati“, „Nije hir, hoću mir“ – neke su od parola koje se vide na protestu.

Dolaze žene sa severa na protestni skup u Kosovskoj Mitrovici, koji se održava nedaleko od glavnog ibarskog mosta.

- Danas se svuda u svetu proslavlja Međunarodni dan humanosti. A mi smo se okupile da poručimo da nećemo više da trpimo Kurtijev teror. Da li je humano da našim lekarima prete da hoće da ih hapse zbog vakcinacije, jer hoće da sačuvaju što više života? Hapsili su nam sanitete, sanitetski materijal i tako nam otežavali da se pobrinemo za svaki ljudski život? Da li je to humano u 21. veku, u civilizovanom svetu – poručila je Gordana Savić, zdravstveni radnik. - Lekcije o humanosti možemo mi da im držimo, jer bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost pružamo medicinsku pomoć i tu lekciju oni nikada neće da nauče.

Savićeva se obratila predstavnicima međunarodne zajednice, kako bi čuli glas žena sa severa Kosova i Metohije, pa je pozdravila sve Srbe južno od Ibra.

- Kao majka i kćer mogu da kažem da, sve okupljene ovako, imamo jedan cilj, a cilj nam je da deci obezbedimo mir i da žive kao i sva deca širom sveta. Nažalost, to im je uskraćeno. Naša deca se bude sa zvucima sirena, sa odjecima šok-bombi, na putu do škole ih presreću specijalci. A mi smo ti koji moramo da se borimo za mir i slobodu - rekla je Gordana Savić.

Okupljenim ženama se obratila i Svetlana Radosavljević iz Leška, učiteljica i majka četvoro dece.

- Sramota za 21. vek je da naša deca budu pored naoružanog čoveka za kojeg se zna da čuva parkove. Majke najbolje znaju koliko su se molile caru Lazaru i Stefanu Dečanskom i Svetom Savi da im čuva decu. Molimo se da našoj deci ne ugrožavaju budućnost – istakla je Svetlana Radosavljević. - Ja sam već 35 godina učiteljica i znam šta su deca slikala pre 35 godina, a na njihovim crtežima sada su puške i sve što ih plaši i boli. Gledamo njihove zabrinute oči. Poručujemo toj hrišćanskoj Evropi dosta je, naša molitva bi i nebo otvorila. Mi znamo da naš predsednik traži mir za ovaj prostor, ali naša deca će ostati ovde ako i mi budemo složni.

Za govornicu se zatim popela Jovana Šmigić, studentkinja Filozofskog fakulteta. Ona se obratila na engleskom jeziku i poslala poruku međunarodnoj zajednici. Posle nje okupljenim ženama se obratila Ana Vuković iz Zvečana, koju zovu Majka hrabrost, jer je Kosovu podarila 11 dece.

- Kao majka jedanaestoro dece pitam se da li će i moja deca proći kao ja – pita se Ana Vuković. - Njegova politika je mržnja. I srpske majke polažu nadu u državu Srbiju. Danas kada slavimo krsne slave, ne daju nam mira. Pozivam sve međunarodne organizacije da spreče Kurtija da napravi haos.

Na binu se zatim popela Svetlana Stević, koja je okupljenim majkama prenela podršku Srba iz svih krajeva KiM, a posebno južno od Ibra. Ona se zahvalila državi Srbiji što pomaže Srbima sa KiM.

- Srbi južno i severno od Ibra su jedno. Borba majki je velika, ne samo za hranu i odeću, već i zbog strepnji hoće li se deca zdrava vratiti iz škole – rekla je Stevićeva i poručila da odavde nema nazad.

Na kraju skupa, okupljene žene, majke, sestre jednoglasno su poručile:

- Naše jedinstvo je najjači odgovor svakom teroru i zulumu. Mi ostajemo ovde, sa željom da se sačuva budućnost Srba na ovim prostorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)