PRIŠTINA BI DA UKINE SRPSKI I NAPRAVI VOJSKU: Analiza "Novosti" - opasni plan da se preko "podobnih" Srba započne izmena ustava lažne države

D. MILINKOVIĆ

23. 11. 2022. u 08:33

U NOVONASTALOJ krizi oko registarskih tablica, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pokušava da realizuje još jedan opasan plan: da formiranje vojske lažne države "zapečati" i kosovskim ustavom i da ukine srpski kao službeni jezik!

ПРИШТИНА БИ ДА УКИНЕ СРПСКИ И НАПРАВИ ВОЈСКУ: Анализа Новости - опасни план да се преко подобних Срба започне измена устава лажне државе

Foto AP

Ova zamka krije se iza njegove namere da, nakon što se iz kosovskog parlamenta povuklo 10 poslanika Srpske liste u znak protesta zbog terora Prištine, u skupštinske klupe uvede "podobne" Srbe, koji bi u budućnosti glasali za sve što im Kurti "servira".

Naime, za izmene najvišeg pravnog akta koji bi sadašnje Kosovske bezbednosne snage (KBS) legalizovale kao armiju, potrebno je da glasa najmanje dve trećine poslanika u parlamentu, uključujući i dve trećine onih koji imaju rezervisana mesta kao pripadnici manjinskih zajednica. Glasovi srpskih poslanika, po sadašnjem ustavu, ključni su i za donošenje zakona koji se tiču upotrebe službenog jezika, obrazovanja, lokalne samouprave...

Kurti želi podobne Srbe u parlamentu, Foto Tanjug

Brana izmenama ustava do sada su bili poslanici SL, koji imaju 10 od 20 zagarantovanih mesta u parlamentu. Zato Kurti posle povlačenja predstavnika našeg naroda iz prištinskih institucija očajnički pokušava da poslanike SL zameni "svojim" Srbima, koji bi podržali sve dalje korake ka zaokruživanju nelegalne nezavisnosti Kosova. Zbog toga su poslanici SL tehnički verifikovali mandate u skupštini, što ne znači njihovo vraćanje u institucije, već samo sprečavanje da u klupe sednu oni koji bi glasali kako Kurti diriguje.

Aleksandar Jablanović, Foto Ministarstvo

Na ovaj scenario koji "pakuje" Kurti upozorio je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je Priština krenula u operativnu akciju smišljenu za proterivanje Srba sa severa. On je naveo da ova akcija ima tri cilja.

Prvi je legalizacija pozicije kosovske vojske, kroz izmene ustava.

Drugi je - takođe kroz promene najvišeg pravnog akta - oduzimanje prava na zastupljenost Srba od 10 poslanika od ukupno 120 u prištinskom parlamentu, jer bez glasova srpskih predstavnika, po ustavu, ne mogu da se donose zakoni od vitalnog interesa, na primer o lokalnim izborima, upotrebi jezika, zaštiti kulturnog nasleđa.

I treći cilj Kurtija je da nastavi da formalizuje stacioniranje specijalnih bezbednosnih snaga na severu, pod parolom borbe protiv kriminala, a protivno Rezoluciji 1244 i svim dogovorima.

- Time što su poslanici SL verifikovali mandate izbegli smo izmenu ustava, promene službenog jezika i to u pravcu da srpski više to ne bude, izbegli smo da se legalizuje vojska Kosova koja bi mogla da ide na sever. Nažalost, postojali su Srbi koji su bili spremni da učestvuju u tom planu i da sve ono što je direktno protiv pripadnika našeg naroda isporuče onima koji su hitro želeli da sve to provedu u delo.

Kurtiju se zato žuri i da se održe vanredni izbori u četiri srpske opštine na severu, koje je posle izlaska Srba iz institucija predsednica Vljosa Osmani raspisala za 18. decembar. Srpska lista će te izbore bojkotovati, ali kako sada stvari stoje to neće biti slučaj sa svim srpskim strankama. Tako je Partija kosovskih Srba, iz koje su poručivali da nema uslova za održavanje izbora, juče najavila da će na njima ipak učestvovati, kao i da će njihov lider Aleksandar Jablanović biti kandidat za gradonačelnika Leposavića.

Foto AP

Svoje kandidate za čelnike Leposavića, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka do sada je prijavila i albanska Demokratska partija Kosova, dok će Mitrovačka građanska inicijativa učestvovati na izborima u ovom gradu. Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini odložila je rok za prijavu za učešće na izborima do 25. novembra.

IZDVOJILI MILIONE ZA NAORUŽANjE

KURTI uz pomoć zapadnih saveznika uveliko "zbija redove" KBS, pa se tako iz budžeta izdvaja sve više novca za opremanje i kupovinu naoružanja. Ove godine izdvojeno je 100 miliona evra, dok je za sledeću planirano 123 miliona evropskih novčanica. Prethodnih godina usvojeno je i nekoliko zakona koji se odnose na transformaciju KBS u vojsku tzv. Kosova i ostalo je samo da se na to stavi tačka i u ustavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

PILOT DELIĆ O POGIBIJI BRAČNOG PARA: Tragedija prilikom poletanja, avion skroz izgoreo - ne pamtim kad se slično desilo