UBI NAS NEIZVESNOST: Građani Severne Mitrovice strepe šta će doneti naredni dani

D. ZEČEVIĆ

23. 11. 2022. u 08:00

JEDNOGLASNI u stavu da ne žele da menjaju svoje registarske tablice, građani severne Kosovske Mitrovice opet su pred novom neizvesnošću - najavom da će od četvrtka ujutru kosovska policija početi da naplaćuje kazne za vozila sa registarskim oznakama srpskih gradova na Kosovu i Metohiji. Zato, kako ističu svi naši sagovornici, u strahu provode dan za danom.

УБИ НАС НЕИЗВЕСНОСТ: Грађани Северне Митровице стрепе шта ће донети наредни дани

Lidija Savić, Foto D. ZEČEVIĆ

Iako je juče u severnom delu grada život delovao uobičajeno, a tokom prepodneva nije bilo vidljivo ni prisustvo pripadnika Euleksa niti Kfora, osetila se strepnja građana, koji kažu da su navikli, da tako žive godinama.

- Situacija je katastrofalna. Nama je svakim danom sve gore. Stalno smo u nekoj neizvesnosti. Otkad znam za sebe je tako. Izbegla sam iz južnog dela grada, prognali su me odozdo, jedva sam spasla decu, tako da mi se život poslednje dve decenije, kao i svim mojim sugrađanima, svodi na stalnu strepnju - kaže nam Lidija Savić (72), penzionerka iz Kosovske Mitrovice.

Radnik lokalne samouprave Mihajlo Cvetković (45), koji sa porodicom živi u ovom gradu, ističe da je poslednjih dana i meseci situacija posebno konfuzna, ali da se Srbi sa severa Kosmeta uzdaju u pomoć svoje države Srbije.

- Ne vidimo neko ohrabrenje posle ovih jednostranih poteza Prištine - kaže nam kratko Cvetković, dok za ruku drži sinčića i zbog kojeg, kaže, strepi najviše.

Jer, osim za sopstvene živote, svi naši sagovornici ističu da najviše brinu zbog svoje dece i njihove budućnosti. Da jednostrani potezi Prištine mogu biti kobni na ovom području, smatra i Aleksandar Arsenijević, iz GI "Srpski opstanak", koji se na ovdašnjoj političkoj sceni smatra opozicijom, ali koji ipak opominje da ukoliko otpočne sa primenom mera o preregistraciji, odnosno o plaćanju kazni od 150 evra za vozila sa srpskim registarskim oznaka, situacija može eskalirati:

- Ukoliko se krene u kažnjavanje građana, siguran sam da čak i jedan individualni čin može biti poguban.

Zoran Vlašković, novinar "Jedinstva" i politički analitičar iz Kosovske Mitrovice, ipak, nada se da će predstavnici međunarodne zajednice prestati da nemo posmatraju i te kako ozbiljnu situaciju i da će uticati na prištinske vlasti da prestanu sa jednostranim i potezima koji su na štetu Srba sa severa KiM.

- Iako je ohrabrujuća inicijativa diplomate SAD koji je uticao na Kurtija da odloži mere o preregistraciji na 48 sati, mislim da međunarodna zajednica mora aktivnije da se uključi u rešavanje ove situacije. Treba da utiče na Prištinu da prestane u potpunosti sa jednostranim potezima koji mogu dovesti do ozbiljne nestabilnosti na ovom području - zaključuje Vlašković.

NA JARINjU REDOVNA SITUACIJA

SAOBRAĆAJ na administrativnom prelazu Jarinje juče se odvijao bez problema, nakon što je Priština za 48 sati odložila izricanje kazni zbog tablica. U blizini prelaza sa strane KiM, kako je javio izveštač Tanjuga, bili su prisutni pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)