JEDAN POZIV JE DOVOLJAN: Amerika može da prekine Kurtijevu suludu avanturu

D. MILINKOVIĆ / S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

23. 11. 2022. u 07:00

INAĆENjE Aljbina Kurtija da posle osam sati pregovora pod kapom Evropske unije odbije sve predloge o prevazilaženju krize na KiM nastale zbog tablica, prekinuo je samo jedan poziv.

ЈЕДАН ПОЗИВ ЈЕ ДОВОЉАН: Америка може да прекине Куртијеву сулуду авантуру

Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ/Profimedia

Tako je posle "naredbe" ambasadora SAD na tzv. Kosovu Džefrija Hovenijerija, u noći između ponedeljka i utorka, premijer privremenih institucija na 48 sati odložio naplatu kazni za Srbe koji ne žele da preregistruju automobile na oznake lažne države.

Postavlja se pitanje šta će se desiti kada ovaj rok istekne i da li Srbi treba da strepe da će biti kažnjavani već od sutra ujutru. Ili će, na inicijativu Vašingtona, 48 sati biti pretvoreno u odlaganje dok se ne dođe do rešenja.

Dok je Hovenijeri, a na zahtev Stejt departmenta, pokušavao da urazumi Kurtija, sa Srbima je skoro do zore razgovarao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zamolio ih je da ne nasedaju na provokacije, da je vreme da pokažemo ozbiljnost i odgovornost i sačuvamo vekovna ognjišta:

- Zamolio sam ih da se čuvaju, da budu staloženi, da sačuvamo mir i stabilnost i da na tuđu aroganciju i bahatost odgovorimo onako kako pristojni ljudi uvek odgovaraju - da samo hoćemo da čuvamo svoje i ništa više.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je na konferenciji za medije, posle razgovora, da Srbi na KiM žele samo mir, mole Prištinu da ne upotrebljava silu prema našem narodu i traže da se poštuje dogovoreno, a to je uspostavljanje Zajednica srpskih opština.

- U Briselu nije postignut nikakav dogovor po pitanju tablica i za to je izričito odgovorna Priština. Želimo da živimo mirno i svoji na svome, i ne samo mi sa severa KiM, nego i naša braća sa juga, od Leposavića do Štrpca. Videli smo kolika je zabrinutost predsednika Vučića, ali i njegova posvećenost da reši krizu koju je izazvala Priština. Očigledno je da nikome ne odgovara da se govori o Zajednici srpskih opština, koja je plod Briselskog sporazuma.

Kurti u Brisel došao da minira dogovor, Foto printskrin

Rakić je podsetio da su tri stvari - kap koja je prelila čašu.

- Prvo smena Nenada Đurića sa mesta direktora Direktorata Sever, zatim protivpravna odluka da se ponište naše registarske tablice, a treće je odbijanje formiranja ZSO, na šta čekamo već 10 godina. A, to nije sve. Sa nama je i Ivan Todosijević, kojeg su osudili zbog izgovorene reči. Pripadnici specijalnih jedinica hapse našu braću i sestre. To ne možemo da trpimo. Zabranili su vakcinaciju, izbore, referendum, ne znam dokle da nabrajam. Pucali su na Srećka Sofronijevića. Dragici Gašić ne dozvoljavaju da kupi hleb u 21. veku. Pretukli su Nemanju Mitrovića, na kuću Zorana Trajkovića bacili Molotovljev koktel - rekao je on i dodao da ga narod svakoga dana pita "zašto da plaćamo Kurtijev harač i zulum i kažu - nismo ni Turcima, pa nećemo ni njemu".

Predsednik Vučić, koji je posle dogovora u Briselu rekao da ćemo se mi držati predloga šefa evropske diplomatije Đozepa Borelja da ne izdajemo tablice sa KM oznakama u periodu dok se ne reši to pitanje, nastavio je napore da se diplomatskim kanalima dođe do prevazilaženja krize. Posle sastanka sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom, istakao je da je podelio zabrinutost za bezbednost Srba na KiM:

- Zahvalio sam SAD na angažovanju u smirivanju tenzija i sprečavanju daljih eskalacija i istakao da Srbija ostaje iskreno posvećena dijalogu i rešavanju svih otvorenih pitanja mirnim putem i u dobroj veri, kako bi se očuvali teško stečeni mir i stabilnost celog regiona.

Hil je istakao da Vašington nastavlja da podržava EU u naporima da se postignu rešenja i pozvao predsednika Vučića da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem:

- Verujem da obe strane shvataju da moraju da postignu rešenje. EU radi odličan posao, ali se ne sme dozvoliti da hitni problemi zasene važna pitanja. EU je jasno stavila do znanja da je potrebno više od 48 sati za rešenje aktuelnog pitanja. Jasno je rekla da bi želela da vidi daljih 365 dana.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da u Prištini misle da međunarodna zajednica neće ništa preduzeti protiv njih i da je sada vreme da ih neko razuveri. On je naveo da su crvene linije za Beograd - članstvo Kosova u UN i ugrožavanje života i imovine Srba na KiM.

- Ne možemo da razgovaramo o tome da Kosovo potvrdi svoju nezavisnost time što će postati članica UN. S druge strane, crvena linija jeste i napad na Srbe, ugrožavanje života i imovine. To Srbija ne može dozvoliti, ali se nadamo da je ovaj rok od 48 sati dat da bi se u njemu našla odgovarajuća rešenja. Nadamo se da će međunarodna zajednica moći da nađe način kako da ubedi odnosno zapreti Kurtiju da bude u funkciji mira i stabilnosti u regionu.

Srbi na KiM i dalje žive pod tenzijom, Foto Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je da Kurti ne želi dijalog i da se prvi put kristalno jasno čulo od predstavnika EU da je Kurti isključivi krivac za propast pregovora.

- Pozitivno je to što je međunarodna zajednica razumela molbu predsednika Vučića da se pojača pritisak na Prištinu kako bi se zastalo sa suludim odlukama. Od samog početka razgovora se videlo da Kurti ne želi da se dogovara, da ga ne interesuje da sačuva mir i stabilnost.

Inače, Kurti je juče poručio da očekuje da se ispravi greška koju je, kako tvrdi, načinio Borelj tokom sastanka u Briselu, kada je "odustao od razgovora za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, te nemačko-francuskog predloga i pokušao da pronađe rešenje samo za registarske tablice":

- Nije vreme da se govori o novim odlaganjima, već da se ulože maksimalni napori da se u roku od 48 sati postigne dogovor kako bi se pronašlo rešenje za punu normalizaciju odnosa do marta 2023. godine, što je bio cilj razgovora u Briselu, a ne da se ograničavamo na stvari kao što je rad sa tablicama".

KREĆU PROTESTI, PRVO MITING ŽENA

PREDSEDNIK Srpske liste Goran Rakić najavio je juče proteste Srba, pa je za danas u 15 sati u Kosovskoj Mitrovici zakazan skup kao odgovor žena sa severa Kosova na "ugnjetavanje i zulum koji svakodnevno trpe od strane vlasti u Prištini".

Gordana Savić, načelnica službe za promociju zdravlja i naučnoistraživačkuu delatnost u Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici, istakla je da je narod zabrinut.

- Ne želimo da živimo u getu i da decu odgajamo u ovakvim uslovima. Želimo da se naša deca rađaju, da žive i da se školuju u slobodi i miru, kao i sva druga deca ovog sveta.

Zato ćemo se mi žene okupiti da iskažemo nezadovoljstvo i našu veliku brigu. Zaista je previše da Kurti oduzima parče hleba našoj deci. Zašto da našu decu na putu do škole presreću specijalci sa puškama? Samo zato što je naša zemlja jedina zemlja - Srbija - istakla je ona.

PRITISAK VAŠINGTONA JE OBAVEZA

NEKADAŠNjI predsednik Privremenog izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković istakao je da je obaveza SAD da primoraju Kurtija da odloži odluku o preregistraciji i podseća da pritisak Vašingtona da se ta odluka odloži na 10 meseci traje poslednjih mesec dana.

- Ako ne dođe do odlaganja odluke, sa ovoliko snage koju je Priština pokrenula, bojim se da može doći do ozbiljnih incidenata. Ne verujem da Kfor može da zaštiti Srbe na Kosovu, ili verujem da Kfor može da zakasni u reakciji da zaštiti srpski narod kao što je bilo 2004, a onda možemo očekivati nešto mnogo gore, što ne bih voleo da se desi - rekao je Anđelković, i dodao da sukobi koje Kurti želi da izazove ne odgovaraju ni SAD ni EU.

BOCAN-HARČENKO: ZAPAD NAMERNO POMAŽE ALBANCIMA

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je Kurti još jednom odbio predloge EU o stabilizaciji situacije na severu Kosova, koja je na ivici sukoba, a da je predsednik Vučić još jednom pokazao konstruktivno opredeljenje.

- Neću se čuditi ako Zapad, bez obzira na to, nastavi da ponavlja tezu o obostranoj odgovornosti Beograda i Prištine za povećanje tenzija. To je potpuno lažna poruka.

Foto D. Milovanović

Bezbednosni vakuum o kojem govori visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Đozep Borelj je, naravno, opasan, ali ne mogu da razumem zašto šef diplomatije EU smatra da ni Euleks ni Kfor ne mogu da ga popune da bi se izbegla kriza. Upravo to spada u mandat tih međunarodnih prisustava. Zapad namerno ostavlja "bezbednosni vakuum" da bi ga popunile specijalne snage kosovskih Albanaca i to je put koji vodi ka sukobu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024