KURTIJEVO PONAŠANJE UGROŽAVA MIR: Britanski i nemački ambasadori oštro o nekooperativnosti Prištine

Novosti online

21. 11. 2022. u 20:50

PREDSEDNIK Srbije je danas u Briselu prisustvovao hitnom sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

КУРТИЈЕВО ПОНАШАЊЕ УГРОЖАВА МИР: Британски и немачки амбасадори оштро о некооперативности Приштине

Foto Tanjug

Nakon sastanka u uključenju za medije rekao je da nikakav dogovor nije postignut i da su pred srpskom stranom teški dani. Naveo je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj tražio da prištinska strana ne primenjuje kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM.

Nakon Kurtijevog odbijanja bilo kakvog dogovora, reakcije diplomata iz EU su iznenađujuće oštre.

 

Nemački ambasador podržava negativnu izjavu EU o tzv. Kosovu

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rhode preneo je na svom Tviter nalogu u vidu odobravanja „veoma negativan politički signal” koji je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel rekao, misleći na Kosovo, nakon neuspeha. da se postigne dogovor na trilateralnom sastanku u Briselu između EU, Kosova i Srbije, piše onlajn list Reporteri.net.

Roud nije dodao nijedan svoj komentar, ali repostovanjem potvrđuje da deli isto mišljenje.

-Ona će obavestiti zemlje članice EU, ministre spoljnih poslova i naše partnere o nekonstruktivnom ponašanju stranaka i potpunom nepoštivanju njihovih međunarodnopravnih obaveza, a to se posebno odnosi na Kosovo. Ovo šalje veoma negativan politički signal, rekao je Borel, u saopštenju koje je objavio portparol EU Piter Stano, a preneo Rohde.

Britanski ambasador razočaran što dogovor nije postignut u Briselu: Trenutna situacija predstavlja rizik po živote ljudi

Ambasador Velike Britanije na tzv. Kosovu Nikolas Abot izrazio je razočarenje što nije bilo dogovora sa današnjeg sastanka u Briselu. Abot je rekao da trenutna situacija predstavlja opasnost po bezbednost na tzv. Kosovu.

-Razočaravajuće je što danas nije postignut dogovor. Trenutna situacija predstavlja rizik za bezbednost i život običnih ljudi na Kosovu i odvlači pažnju od misije vlade da poboljša njihove živote. Sve strane treba da izbegavaju radnje koje bi mogle da dovedu do eskalacije tenzija ili da izazovu pretnje po bezbednost. Hitna potreba je da se postigne napredak u sporazumu o normalizaciji koji bi sporove oko pitanja kao što su registarske tablice učinio nepotrebnim, naglasio je Abot.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju