"SRBI SU ČESTIT, DOSLEDAN I PONOSAN NAROD": Ministar privrede na sastanku sa ambasadorkom Nemačke

Novosti online

21. 11. 2022. u 13:36

MINISTAR privrede Rade Basta razgovarao je danas sa ambasadorkom Nemačke u Beogradu Anke Konrad o bilateralnim ekonomskim odnosima dve zemlje, investicijama Nemačke u Srbiji, kao i o predlozima za unapređenje saradnje u oblasti privrede.

СРБИ СУ ЧЕСТИТ, ДОСЛЕДАН И ПОНОСАН НАРОД: Министар привреде на састанку са амбасадорком Немачке

Foto: Tanjug/Ministarstvo privrede/Zoran Vujašinović

- Srbi su čestit, dosledan i ponosan narod - poručio je ministar Basta na početku sastanka i pozvao nemačke građane da se upoznaju sa turističkim potencijalima naše zemlje.

Ministar je istakao da će njegov prioritet u narednom periodu biti radnici, razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i promocija preduzetništva. 

- Moja pažnja usmerena je i na studente koji su važan segment našeg društva i kojima treba omogućiti priliku da rade i stiču nova iskustva dok se školuju. Tako ćemo dobiti najkvalitetniji kadar - poručio je ministar i ukazao na odličnu saradnju sa vodećom Nemačkom razvojnom bankom KfW i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Basta je istakao da je Nemačka najznačajniji trgovinski partner Srbije, jedan od najvažnijih investitora i najveći donator, te da je za prvih devet meseci 2022. godine spoljnotrgovinska razmena premašila šest milijardi evra, od čega je iz Srbije u Nemačku izvezeno robe u vrednosti od 2,8 milijardi evra, što je rast od 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Imajući u vidu da je punopravno članstvo u EU jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, ministar Basta poručio je da je na našem evropskom putu ključna podrška Nemačke. 

Kako je naveo, na funkciji ministra privrede zajedno sa svojim saradnicima radiće transparentno i pokušaće da ovu državnu instituciju učini dostupnom svim građanima Srbije, ali i investitorima koji žele da unaprede našu zemlju i zaposle još ljudi. 

Ministar je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri te da postoji aktivan politički dijalog uz razvijenu saradnju u brojnim oblastima, posebno u oblasti privrede.

Ambasadorka Konrad čestitala je ministru Basti na novoj funkciji te dodala da će Ministarstvo privrede na čijem je čelu u narednom periodu imati odlučujući uticaj na razvoj institucionalnog okvira u oblasti ekonomije.

Prema njenim rečima, Srbija je atraktivno mesto za investitore i tu šansu treba iskoristiti u punom kapacitetu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere