BIĆE PAKAO AKO ROSU POŠALJU NA SEVER: Vučić o sastanku sa Kurtijem, planovima Prištine da protera naš narod sa vekovnih ognjišta na KiM...

D. MILINKOVIĆ

21. 11. 2022. u 07:26

SRBI sa Kosova i Metohije neće prihvatiti kažnjavanje zbog tablica i ukoliko u sprovođenju preregistracije vozila budu učestvovale i specijalne jedinice kosovske policije, biće pakao na terenu, jer oni nemaju šta da traže na severu.

БИЋЕ ПАКАО АКО РОСУ ПОШАЉУ  НА СЕВЕР: Вучић о састанку са Куртијем, плановима Приштине да протера наш народ са вековних огњишта на КиМ...

Foto D. Milovanović

Nadam se da se neće dogoditi neki ozbiljniji sukob, ali to ne zavisi od nas, mi smo uradili sve da to izbegnemo. Sigurno je da će država Srbija biti uz svoj narod, a da će Srbi sa KiM čuvati svoja ognjišta.

Ovo jasnu poruku poslao je juče predsednik Aleksandar Vučić, uoči razgovora sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem u Briselu, organizovanih na inicijativu EU, i to u danu kada bi trebalo da počne sprovođenje opasne namere Prištine da se vlasnicima srpskih registarskih tablica naplaćuju kazne od 150 evra. Šef države je za TV Prva rekao da će biti na sastanku koji u sedištu EU počinje danas u osam ujutru, ali da nije optimista.

- Nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina i nisu u pitanju samo tablice. Tu je ionako stvar jasna, nigde ne piše da Priština ima pravo da izvrši preregistraciju vozila. Napravili smovažne sporazume o diplomama i ličnim kartama i činilo se da će to biti podstrek za napredak naših razgovora. Tog istog dana je Kurti u Berlinu, po ko zna koji put, ali tada na možda najvažnijem mestu u Evropi, rekao da Zajednicu srpskih opština neće formirati. Drugim rečima, da Briselski sporazum za njega važi samo u delu koji se njemu sviđa. Saopštio je faze o tablicama, od kojih je poslednja oduzimanje vozila, a treća poruka je bila o smeni Nenada Đurića, komandira za sever. Kurti nema pravo da ga smenjuje, niti se pita za njegovo postavljanje. Tada su Srbi shvatili da sa tim čovekom nema dogovora - rekao je Vučić i napomenuo da ide u Brisel da ne bi dobili dovoljan razlog da optuže Srbiju da nije htela da razgovara.

Od danas kazne za KM registgracije, Foto D. Milovanović

Kaže i da je pitao izaslanika EU Miroslava Lajčaka "što me zovete uopšte". Na pitanje zašto nije samo Kurti pozvan u Brisel da ispuni svoje obaveze, Vučić je rekao:

- Nikada neće da kažu da je njihovo dete (tzv. Kosovo) krivac. Roditelji (Kvinta) ne mogu to da priznaju. Da je Kurti hteo da odloži odluku o tablicama, odložio bi je ranije. Mislim da je ideja da mu se da mogućnost da odloži tobože ispravnu odluku. Kurti je pokazao da ne želi Srbe na KiM. Priština je krenula u operativnu akciju smišljenu za proterivanje Srba sa severa. Jedno je legalizacija pozicije kosovske vojske, za šta bi im glasali Rašić, Rada Trajković i ostali. Drugo je oduzimanje prava na zastupljenost od 10 poslanika od ukupno 120 u kosovskom parlamentu, a treće je dalje formalizovanje stacioniranja specijalnih snaga i albanske policije i vojske, pod parolom borbe protiv kriminala, a u stvari sa ciljem da se proteraju Srbi.

Foto AP

Kako je rekao predsednik, drugi deo plana je što pre raspisivanje izbora u četiri opštine na severu KiM, a nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija:

- Tako će da obezbede da neki Albanac pobedi zahvaljujući 500 glasova koje će da dobije, ali od ljudi koji ne žive na severu, već će da dođu iz Južne Mitrovice, Frankfurta i ko zna odakle da glasaju. Srbi se ne vraćaju u institucije, već sprečavaju Kurtijev pakleni plan koji je značio da "njegovi Srbi" treba da priznaju da postoji kosovska vojska, koja ne sme po Rezoluciji 1244, da ukinu duplu većinu i da kažu da nema potrebe ni za ZSO. Čim su Kurti i Rada Trajković graknuli protiv izlaska Srba iz institucija, nema potrebe da bilo kome objašnjavam da se radi o dobrom potezu. A kako stvari danas stoje, apsolutno sam siguran da će Srpska lista bojkotovati izbore. Naravno, biće izloženi pritisku.

Foto Z. Jovanović

O ishodu današnjih razgovora u Briselu i razvoju situacije na terenu, Vučić kaže da ne veruje u Kurtijevu racionalnost i da će sve zavisiti isključivo od pritiska međunarodne zajednice na Prištinu. O tome da li veruje u to da EU i Amerika ne mogu da ubede Kurtija, Vučić je naveo da SAD sigurno pokušavaju i da ne žele sukob jer im ne odgovara, ali da ostalima ne veruje ništa kada je u pitanju KiM, posebno Nemcima, koji nam nisu politički saveznici.

- Imali smo korektnu izjavu britanskog izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta Piča, koji je rekao da ZSO mora da se formira. Mi možemo da računamo na sebe i to je to, nama niko nije stvarao državu osim nas. Mnogo krvi je srpski narod prolio da bi stvorio državu, mnogo vekova to traje, da bismo imali svoju nezavisnost i nikada nam je niko nije stvarao.

Kada je reč o razgovorima o tome kako da se unapredi francusko-nemački predlog za Kosovo, predsednik kaže da nema pomaka jer nam "nisu dali šansu":

- Plan nikad nisam detaljno komentarisao iako smo mi pisali odgovor u non-pejperu. Ako me pitate, ja ne govorim ni da smo odbili, ni da smo prihvatili jer smo spremni da razgovaramo, ali prosto nisu nam dali šansu.

On je naveo da taj predlog izgleda kao da su nas stavili u ring da boksujemo tri runde, a onda nam vezali ruke za konopce.

- Ne možemo da padnemo, jer smo vezani, ali bićemo mrtvi.

NE MENjAMO STAV PREMA UKRAJINI

ŠEF države rekao je da je stav Srbije prema rusko-ukrajinskom sukobu dobro osmišljena politika:

- Nismo uveli sankcije Rusije i zbog toga smo morali da izdržimo teške pritiske, ali se naša zemlja pokazala ozbiljnijom i snažnijom nego što su mnogi mislili. Takođe, osuđujemo napad na suverenu državu kao što je Ukrajina zato što time štitimo javno pravo. Time držimo i čuvamo poziciju Srbije, kako bismo posle toga mogli da branimo napad na našu zemlju koji je bio 1999. i da ga nazivamo agresijom. Tvrdoglavo insistiram na samostalnosti i slobodarskoj politici Srbije i to je ono što želim da ostavim iza sebe.

POSREDNIK BORELj

U BRISELU će danas biti održan hitan sastanak na visokom nivou Beograda i Prištine, a visoki predstavnik za spoljnu politiku Đozep Borelj će olakšavati dijalog, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

Borelj će imati odvojene susrete sa Vučićem i Kurtijem, posle čega će uslediti zajednički sastanak. U fokusu je pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak Srba u kosovske institucije, navodi EU.

Foto Instagram

RADOVALI BI SE UBISTVU DANILA

PREDSEDNIK Vučić govorio je i o tome kako su kriminalci planirali ubistvo njegovog sina Danila i šta je pisalo u tim porukama.

- Da li me boli što hoće da mi ubiju dete? Kako biste se vi osećali i da još to čitate od najozbiljnijih ubica. Crno na belo. Da čitate kako se raduju tome, kako će da ga dave i muče i da osećaju sladostrast dok mi ubijaju dete. Naravno da me boli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024