JAČANJE ODNOSA SA PRIJATELJSKIM ZEMLJAMA: Gradonačelnik Šapić ugostio ambasadore Meksika i Egipta (FOTO)

Novosti onlajn

16. 11. 2022. u 15:40

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić, u sklopu međunarodne saradnje sa zvaničnicima sveta, susreo se danas u Starom dvoru sa ambasadorima Meksika i Egipta, Karlosom Isaurom Feliksom Koronom i Baselom Salahom.

ЈАЧАЊЕ ОДНОСА СА ПРИЈАТЕЉСКИМ ЗЕМЉАМА: Градоначелник Шапић угостио амбасадоре Мексика и Египта (ФОТО)

Foto: Grad Beograd

U odvojenim razgovorima, gradonačelnik je upoznao goste sa najznačajnijim projektima glavnog grada, ukazujući na važnost saradnje Beograda i Srbije sa svim gradovima i državama sveta.

Gradonačelnik Šapić je podsetio da Srbija i Meksiko imaju više od sedam decenija dugu tradiciju diplomatskih odnosa, a da smo sa Egiptom već u drugom stoleću dobre bilateralne saradnje.

Foto: Grad Beograd

– Oba ambasadora pozvala su me da posetim Meksiko siti i Kairo, što sam sa zadovoljstvom prihvatio jer bih želeo da se upoznam sa funkcionisanjem velikih javnih sistema ovih metropola. Saznao sam da Meksiko siti ima Beogradsku ulicu u značajnijem delu grada, te sam obećao da će se i Beograd odužiti i da će dobiti jednu ulicu po glavnom gradu Meksika. Beograd već ima Egipatsku ulicu, a Odluka je doneta na inicijativu Ambasade Egipta i nalazi se u rezidencijalnom delu Zemuna. Ovo je bio način da se i na simboličan način prodube i ojačaju postojeći prijateljski odnosi dve zemlje, što ćemo nadam se učiniti i sa Meksikom – rekao je u izjavi za Beoinfo Aleksandar Šapić.

Od pre dve godine naša zemlja ima potpisan Sporazum o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji sa Meksikom, te je upravo ovaj sporazum smernica i za dva glavna grada, na čemu će se u narednom periodu raditi kako bi se saradnja u ovim oblastima konkretizovala.

Foto: Grad Beograd

Egipat je bio počasni gost na Beogradskom sajmu knjiga i Beogradskom sajmu turizma, te je na sastanku naročito istaknut potencijal saradnje u ove dve oblasti. U razgovoru je bilo reči i o Pokretu nesvrstanih, koji je prošle godine obeležio značajan jubilej, 60 godina od prve konferencije koja je održana u Beogradu.

Sagovornici su se osvrnuli i na ovogodišnju posetu egipatskog predsednika Srbiji kada je potpisano više bilateralnih sporazuma, među kojima i Memorandum o saradnji između Muzeja afričke umetnosti u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina