SVIMA SMO PARTNERI, A NE PODANICI: U Banjaluci konstituisana Narodna skupština - Dodik na zakletvi poslao jasnu poruku

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 11. 2022. u 07:30

TREĆI put u svom životu stojim pred vama kao predsednik Republike Srpske. Mnogi su tu bili pre mene, pa mogu da osetim ponos ljudi koji su ovo radili - Radovana Karadžića, Biljane Plavšić, Nikole Poplašena, Mirka Šarovića, Dragana Čavića, Milana Jelića, Rajka Kuzmanovića i Željke Cvijanović.

СВИМА СМО ПАРТНЕРИ, А НЕ ПОДАНИЦИ: У Бањалуци конституисана Народна скупштина - Додик на заклетви послао јасну поруку

Foto D. Gavrić

Republika Srpska je nama najvažnija, posebno svim ljudima koji su živeli ovde. Uvek smo sarađivali sa svima, zato i koristim ovaj dan da pozovem sve da sa nama budu partneri, da ne očekuju podanike, jer to neće dobiti.

Ovo je juče poručio Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, nakon polaganja zakletve u Narodnoj skupštini RS. Svečanu obavezu potpisala je i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i potpredsednici Srpske Ćamil Duraković i Davor Pranjić. Svemu je prethodila konstitutivna sednica NS RS, na čijem čelu će naredne četiri godine biti Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske.

Obraćajući se poslanicima, Dodik je naveo da je Srpska danas impresivna teritorijalna i društvena zajednica koju je stvorio narod.

- Uvek želimo mirnu, stabilnu i prihvaćenu Srpsku. Sarađujemo sa svima koji nas uvažavaju. Srpska nudi poštovanje Ustava u BiH. A, ključna politika biće borba za stabilnost i mir - poručio je Dodik.

Konstitutivna sednica Narodne skupštine RS, Foto NSRS

Prema njegovim rečima, međunarodni intervencionizam nije u interesu bilo koga u BiH, pa neće biti prihvaćene intervencije koje zadiru u imovinsko-pravne odnose i druga pitanja važna za RS. Ponovio je da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik:

- Ustav BiH je za nas dovoljan okvir da radimo i fukcionišemo. Politički revanšizam nije opcija. Ukoliko neko želi da prihvati lažnog visokog predstavnika, reagovaćemo.

Spreman sam da razgovaram sa Amerikancima, ali sam se zakleo da neću pričati sa Britancima, jer oni samo mešetare.

Dodik je rekao i da ne mogu ostati Sud i Tužilaštvo BiH kako je nametnuto, već da je poteban dogovor o tačno utvrđenim nadležnostima i obavezama:

- Republika Srpska ima svoju Srbiju, i svoju Rusiju. Imamo partnere kao što je Mađarska, Hrvatska i Crna Gora. Imamo s kim da razgovaramo, a ne sa spodobama poput Šmita. Ja sam čovek mira, ali neka svako zna da je RS sposobna da se brani. Tražimo da se vrati Ustav, a ako to ne bude, ne trebate nam - poručio je Dodik i ovako završio govor: "Živela Republika Srpska, živela Srbija i naravno Rusija!"

Željka Cvijanović, koja je juče po podne Dodiku predala funkciju predsednika RS, poručila je da u Sarajevo odlazi "ispružene ruke", da će njena odgovornost u Predsedništvu BiH biti da zastupa stavove institucija Srpske:

- Vodeći računa da živimo svoji na svome i da nikome ništa ne želimo da otmemo, moramo biti u stanju da branimo ono što je naše i da ne dozvolimo drugima da nam to oduzmu.

Polaganjem zakletve poslanika i izborom Stevandića za predsednika Narodne skupštine, Republika Srpska je zvanično započela proces formiranja institucija nakon održanih oktobarskih izbora, i po tome je prva u BiH. Iako zamišljena kao svečana, konstitutivna sednica izgledala je kao većina sednica u prethodnom sazivu - obeležile su je oštre reči između opozicionih i vladajućih poslanika, a glavna tema je bila "krađa" na izborima.

Najglasniji u kritikama bio je opozicioni poslanik Nebojša Vukanović, koji je pokušao i da unese transparent na sednicu, ali je sprečen. Denis Šulić (SNSD) pitao je Vukanovića i poslanike s njegove liste zašto su prihvatili mandate ako tvrde da su izbori pokradeni.

- Zašto ste ušli u parlament ako je nelegalan? Lepo je uzeti poslaničku platu, a onda pričati kako su izbori pokradeni, ukradeni - rekao je Šulić.

Vukanović je naveo da bi "krađom na izborima trebalo da se bave pravosudni organi" i najavio da će naredne četiri godine na to ukazivati.

DOŠAO NA HIMNU "MOJA REPUBLIKA"

DODIK je juče napustio salu kada je na početku sednice intomirana himna BiH, a vratio se čim je usledila himna Srpske "Moja Republika". Svi opozicioni poslanici napustili su salu kad je Dodik polagao zakletvu. On je reagovao rečima da mu "opozicija ovakvim potezima daje dodatnu snagu". Dodik je otkrio i da je nudio opoziciji da se pravi koncentraciona vlada:

- To su odbili. Neka narod zna.

OPOZICIJA ODBILA RUKOVANjE

ČLANOVI centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović i Jovan Kalaba napustili su Narodnu skupštinu nakon što im je rečeno da poslanici iz reda opozicije ne prihvataju da im oni uruče sertifikate kojim se potvrđuje da su dobili mandate. Poslanici PDP i SDS ranije su preuzeli sertifikate u stručnoj službi, čime su praktično odbili rukovanje sa predstavnicima CIK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a