KURTI ZGAZIO BRISELSKI SPORAZUM I OTKRIO NOVE PLANOVE PRIŠTINE: Premijer lažne države želi rat

Novosti online

15. 11. 2022. u 12:27

SAMOZVANI premijer privremenih vlasti u Prištini Aljbin Kurti rekao je da prištinske vlasti neće dozvoliti vakuum na severu KiM i da se izbori u četiri opštine moraju održati, ali i odbacio mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština.

КУРТИ ЗГАЗИО БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ И ОТКРИО НОВЕ ПЛАНОВЕ ПРИШТИНЕ: Премијер лажне државе жели рат

Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ/Shutterstock/ilustracija

U izjavi za agenciju APA Kurti je rekao da se prazna mesta na severu KiM, nakon povlačenja Srba iz privremenih institucija, moraju brzo popuniti i da se ne može čekati na povratak Srba.

- Za mesta četiri gradonačelnika na severu KiM moraćemo da organizujemo nove izbore - naveo je on i dodao da što se tiče 10 poslanika Srpske liste, njihova mesta treba da popune drugi.

- Ako oni neće, moraćemo da nastavimo sa drugim partnerima - poručio je Kurti.

Takođe kaže da i policajci treba da što je brže moguće budu zamenjeni, jer je, dodaje, neophodno da se "osigura vladavina prava i bezbednost za sve".

Kurti ja takođe otvoreno izrekao neistinu da iza protesta na Severu stoji samo „jedna ekstremistička manjina među Srbima“, dok je velika većina od 90 odsto Srba na Kosovu i Metohiji promenila registarske tablice.

Foto: Marija Stevanović

Što se ZSO tiče, Kurti odbija mogućnost da ona bude formirana.

- Prošle godine sam došao na vlast i moji prethodnici su potpisali taj dokument, sa istim ljudima koji su danas još uvek na vlasti u Srbiji. Zašto to tada nisu formirali? - pitao je on.

Kurti je, izrazio uverenje da će u naredne dve godine doći do konačnog dogovora sa Beogradom o punoj normalizaciji odnosa.

- Veoma sam optimističan zato što sa predsednikom SAD Džo Bajdenom u Vašingtonu i nemačkim kancelarom Olafom Šolcem u Berlinu postoji dobra prilika da se postigne dogovor - tvrdi on.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U STVARNOM ŽIVOTU NE BI BILO MOGUĆE: Gledaocima Boljeg života nije smetalo