BORELJ O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI: "Ne smemo da dočekamo 21. novembar bez rešenja"

Tanjug

14. 11. 2022. u 19:20

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da od Beograda i Prištine očekuje više fleksibilnosti i posvećenosti, kao i da 21. novembar ne bi smeo da se dočeka bez rešenja.

БОРЕЉ О СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Не смемо да дочекамо 21. новембар без решења

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

On je na konferenciji za novinare, nakon sednice sa ministrima EU koja je, kako kaže trajala devet sati, rekao da je obavestio ministre o razgovorima koje je imao u Parizu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i ponovio da očekuje da se kosovski Srbi vrate u institucije, a od Prištine da odloži odluku o registarskim tablicama i počne da sprovodi dogovorene sporazume, pre svega o formiranju zajednice sa srpskom većinom.

- Počećemo sastanke sa glavnim pregovaračima. Kosovska strana stiže večeras. Spreman sam da ubedim lidere da nađu prakična rešenja pre 21. novembra. Do tog datuma ne smemo da dođemo bez rešenja. Nalazimo se u vakumu u kome može da dođe do najgoreg i obe starane moraju da pokažu više flesibilnosti - rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima aktuelna kriza je najgora u poslednjih 10 godina.

- Očekujemo spremnost da se nađu rešenja, to je osnovni preduslov za članstvo. Strane treba da odluče da li hoće u EU ili u prošlost - rekao je Borelj.

Na pitanje o nemačko – francuskom predlogu, Borelj je rekao da je to predlog za rešenje.

- Smatram da je moguće naći rešenje, to očekuju evropski partneri. Predlog je više kompas za pronalaženje rešenja - rekao je Borelj.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)