VJOSA UZALUD PRIZIVA IZBORE: Osmanijeva planira glasanje za 18. decembar u četiri srpske opštine na severu Kosmeta

D. M. - S. S. R.

15. 11. 2022. u 10:00

IZBORI u četiri opštine na severu Kosova trebalo bi da budu održani 18. decembra, predložila je juče predsednica privremenih institucija na KiM Vjosa Osmani.

ВЈОСА УЗАЛУД ПРИЗИВА ИЗБОРЕ: Османијева планира гласање за 18. децембар у четири српске општине на северу Космета

Foto Tanjug

Ovaj potez posledica je odluke gradonačelnika Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka (svi iz Srpske liste), koji su podneli ostavke, nezadovoljni odbijanjem prištinskih vlasti da formiraju Zajednicu srpskih opština i nametanjem automobilskih tablica sa oznakama lažne države.

Osmanijeva se juče sastala sa predstavnicima političkih stranaka, a od Srba su prisustvovali predsednik Partije kosovskih Srba (PKS) Aleksandar Jablanović i lider Demokratske partije za napredak Nenad Rašić. Ne i Srpska lista, kao vodeća stranka među Srbima na KiM.

- Nakon ostavke gradonačelnika četiri opštine na severu, obaveza predsednika je da raspiše izbore. Postoji i obaveza da se konsultuje sa političkim partijama za određivanje datuma izbora. Razgovarali smo o pripremama koje bi Centralna izborna komisija trebalo da uradi, a ja ću istovremeno tražiti monitoring od međunarodnih partnera. Po svoj prilici izbori će biti 18. decembra - rekla je Osmanijeva.

Vjosa Osmani, Foto AP

Prema Zakonu o lokalnim samoupravama, izbori se raspisuju najkasnije deset dana nakon raspuštanja skupština opština, dok se moraju održati od 30 do 45 dana od raspuštanja.

Srpska lista ima nekoliko opcija kao odgovor na raspisivanje lokalnih izbora. Jedna od njih je bojkot, a druga, na primer, da se kandiduju i ukoliko pobede ponovo podnesu ostavke, što je proces koji može da se ponavlja unedogled.

U severnom delu Kosovske Mitrovice, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću osvanuli su grafiti sa pozivom na otpor, nakon odluke privremenih prištinskih vlasti o preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice.

- Od 21. 11. obaveza je svakog, otpor na svakom koraku! Brigada Sever - glase grafiti.

Traži se izlaz nakon otkaza koje su uručili naši sunarodnici, Foto D. Milovanović

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Besim Keljmendi, rekao je juče da će ispitati sve mogućnosti da se reši pitanje ostavki srpskih tužilaca i administrativnog osoblja na severu i pomenuo mogućnost premeštanja tužilaca iz drugih gradova. Predstavnici Tužilačkog saveta tzv. Kosova obećali su da će preduzeti sve mere kako bi se obezbedili uslovi za rad Osnovnog tužilaštva u Mitrovici i da neće biti zastoja u procesu rada.

Foto N. Skenderija

PETKOVIĆ: RADA SE PONIZNO NUDI

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je juče da situacija na KiM nikada nije bila teža, a da se predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković "ponizno nudi Aljbinu Kurtiju i upinje da kriminalizuje Srpsku listu i srpski narod na KiM" kako bi "imala priliku da se bori za nezavisno Kosovo".

Trajkovićeva je ranije izjavila da su "izlaskom Srba iz privremenih prištinskih institucija Srbi na severu KiM dovedeni u najtužniju poziciju, da je mafija preuzela vlast i da je važno da neko od Srba bude u institucijama".

Bivša ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla istakla je da bi "Vlada Kosova trebalo da ponudi 24-časovnu oružanu zaštitu Radi Trajković".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)