RIK: Objavljeni rezultati elektorskog glasanja za nacionalne savete nacionalnih manjina

Novosti Onlajn

14. 11. 2022. u 07:58

ČETIRI nacionalne manjine birale su članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

РИК: Објављени резултати електорског гласања за националне савете националних мањина

Foto: P.Milošević

Na izborima za članove Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine pobedila je lista "Hrvati i dalje zajedno" koju predvodi Jasna Vojnić, sa osvojenih 29 mandata, saopšteno je sinoć iz Republičke izborne komisije (RIK).

Od prisutna 83 elektora, njih 80 je glasalo za tu listu.

Pobedu na izborima za članove saveta crnogorske nacionalne manjine odnela je lista čiji je nosilac Dragoljub Malović, za koju je glasalo 99 elektora i koja je dobila 23 mandata, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Izborna lista čiji je nosilac Borče Veličkovski pobedila je na izborima za članove saveta makedonske nacionalne manjine, sa 56 glasova i osvojena 23 mandata, navedeno je na sajtu Republičke izborne komisije.

Na elektronskoj skupštini, održanoj u Skupštini Srbije, 27 elektora izabralo je petnaestočlani Nacionalni savet Goranaca. Birači su glasali za listu Amira Kajkuša koja je dobila 26 glasova, a jedan glas je bio nevažeći.

Kako je ranije saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa imalo je 456.199 birača.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina (NSNM), za 19 članovi su se birali neposredno, dok su se za četiri birali putem elektorskih skupština.

Nacionalne manjine koje su birale članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka.

Četiri nacionalne manjine birale su članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)