MORALNO UPORIŠTE KOJE UŽIVA NAJVEĆI UGLED: Darko Tanasković otkriva zašto je SPC na udaru

Novosti online

13. 11. 2022. u 16:21

BIVŠI diplomata Darko Tanasković ocenio je da se na teritoriji Srbije prelamaju završni impulsi raspadanja Jugoslavije, kao i "zaglušujući ratni bubnjevi novog razračunavanja velikih sila".

МОРАЛНО УПОРИШТЕ КОЈЕ УЖИВА НАЈВЕЋИ УГЛЕД: Дарко Танасковић открива зашто је СПЦ на удару

Foto D. Dozet

Tanasković je objasnio da se to razračunavanje ogleda u konfiguraciji sudara kolektivnog Zapada i Rusije, sa Kinom u pozadini, i perspektivom uspostavljanja još jednog "novog svetskog poretka".

- To je nimalo zavidna situacija za jednu malu i neutralnu zemlju. Nikola Pašić je 1915. godine izgovorio čuveno: "Spasa nam nema, propasti nećemo". Valja se nadati da i danas ima bar onoliko razloga koliko ih je on imao tada za te proročke reči - rekao je Tanasković za novine Srpske patrijaršije "Pravoslavlje".

Tanasković je istakao da se današnja Srbija koprca u nastojanju da sačuva temeljne nacionalne, pa i egzistencijalne interese.

Govoreći o položaju Srpske pravoslavne crkve i njenom uticaju na srpsko društvo, Tanasković je ocenio da SPC, bez obzira na sve unutrašnje protivrečnosti, slabosti i stalnu kampanju koja se protiv nje vodi, kao identitetsko i moralno uporište, među svim srpskim nacionalnim institucijama uživa najveći ugled i poverenje.

- Baš zato je ona meta destruktivnog delovanja svih unutrašnjih i spoljašnjih činilaca, čiji je cilj slabljenje i razbijanje srpskog narodnog jedinstva, pa i same nacionalne svesti u Srba - ukazao je Tanasković.

Komentarišući predloge za "racionalno" rešenje pitanja Kosova i Metohije, Tanasković je ocenio da je problem Kosova i Metohije prava kvadratura kruga.

- Za Kosovo i Metohiju se može zamisliti "racionalno", ali ne i dobro, odnosno pošteno rešenje, bar sa stanovišta srpskog nacionalnog interesa i mesta koje Kosovo i Metohija zauzimaju u kolektivnom identitetskom samopoimanju Srba - rekao je Tanasković.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)