OTVORENA BIRALIŠTA U SRBIJI: Građani biraju članove Saveta nacionalnih manjina

Tanjug

13. 11. 2022. u 09:02

U SRBIJI su jutros u sedam časova otvorena sva biračka mesta za izbor članova nacionalnih saveta nacionalnih manjina, na kojima 19 nacionalnih manjina svoje predstavnike biraju na neposrednim izborima, dok četiri nacionalne manjine predstavnike biraju putem elektorskih skupština, koje će biti održane u podne.

ОТВОРЕНА БИРАЛИШТА У СРБИЈИ: Грађани бирају чланове Савета националних мањина

Foto: D.Pozderović

Sva biračka mesta, kojih je 949, za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, otvorena su u sedam časova, saopštila je Republička izborna komisija.

Za sada izborni proces protiče bez nepravilnosti, a svi birači upisani u posebne biračke spiskove, na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, mogu da glasaju do 20 časova, naveo je RIK.

Kako je ranije saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa ima 456.199 birača.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina, za 19 članovi se biraju neposredno, dok se za četiri biraju putem elektorskih skupština.

Nacionalne manjina koje biraju članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjacka, bugarska, bunjevacka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i ceška.

Četri nacionalne manjine biraju članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest